Gewijzigd GAS-reglement vanaf 1 maart 2022

Vanaf 1 maart 2022 treedt in de politiezone Balen-Dessel-Mol een aangepast reglement op de Gemeentelijke Administraties Geldboete (GAS) in werking. De belangrijkste nieuwigheden zijn het verbod op vuurwerk en lachgas, beperkingen in storende beplanting of afsluitingen, de reglementering rond het opslaan van afvalstoffen die geurhinder veroorzaken of ongedierte aantrekken en het opvolgen van politierichtlijnen. Ook de regels voor geluid en hinder door voertuigen breiden uit. Bovendien worden voortaan ook bepaalde verkeersinbreuken afgehandeld via de zogeheten GAS-4 procedure.

GAS reglement vanaf 1 maart 2022

Sinds 2009 is er een GAS-reglement van toepassing binnen de drie gemeenten van de politiezone Balen, Dessel en Mol. “Een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) kan worden opgelegd aan iedereen die op dit grondgebied overlast veroorzaakt. Hiermee kan kleine criminaliteit en verstoring van de openbare rust sneller en efficiënter aangepakt worden. Het reglement draagt dus bij aan een leefbare omgeving waar het aangenaam is om te wonen en te werken.”, verduidelijkt korpschef Walter Coenraets. Het reglement wordt regelmatig geëvalueerd, bijgestuurd en aangepast aan nieuwe evoluties in de samenleving en gewijzigde wetgeving. De laatste wijzigingen gebeurden eind december 2016. Naast een hele reeks administratieve vereenvoudigen en extra verduidelijkingen zijn dit de belangrijkste nieuwigheden die in voege gaan vanaf 1 maart 2022:  

Vuurwerk en wensballonnen:

Het verbod om vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen of wensballonnen op te laten was al niet toegelaten vanuit de hogere wetgeving, maar wordt nu ook uitdrukkelijk vermeld via de GAS bepalingen.



Lachgas:

In het nieuwe reglement is het verboden om schadelijke middelen zoals lachgas te verhandelen of te bezitten om daarmee een roeseffect te creëren. 



Storende beplanting of afsluiting:

Eigenaars van private eigendommen moeten ervoor zorgen dat de openbare weg altijd bereikbaar en zichtbaar is. Daarom mag de maximum hoogte van beplanting 0,70 meter zijn op minder dan 5 meter voor bochten en kruispunten. In het nieuwe GAS-reglement geldt die beperking niet alleen voor beplanting, maar ook voor obstakels, materialen of afsluitingen zoals schuttingen.

Geluid en hinder door voertuigen:

De regels voor geluid en hinder door voertuigen breiden uit. Elke vorm van hinder dat een voertuig vormt, zoals bijvoorbeeld lawaai of rook, kan voortaan worden gesanctioneerd met een GAS-boete. Bovendien wordt het verboden om voertuigen zo te gebruiken dat er abnormaal veel partikels of restanten, zoals sporen op de rijbaan of parking, vrijkomen (bijv. ‘donut driften’).



Opslaan afvalstoffen:

Ook voor het opslaan van afvalstoffen die geurhinder veroorzaken of ongedierte aantrekken kan vanaf 1 maart een GAS-pv worden opgesteld.

Naleven richtlijnen politie:

Met het nieuwe reglement wordt het expliciet verplicht om mondelinge bevelen of richtlijnen van de politie na te leven. Als dit niet gebeurt, kan dit aanleiding geven voor een GAS-pv. 



Bijkomende administratieve vereenvoudiging en verduidelijking:



Het GAS-reglement werd administratief vereenvoudigd of bijkomend verduidelijkt met enkele kleine wijzigingen qua formulering:

  • Zo geldt er een nieuwe definitie voor een ‘manifestatie’, om het onderscheid te maken met evenementen.
  • De regels rond terrassen en sluikstorten zijn aangepast aan de nieuwe wetgeving.
  • In het artikel over woonwagens en mobilhomes worden de parkeerplaatsen verduidelijkt, en de regels rond parkeren worden uitgebreid naar parken, groene ruimten, speel- en sportterreinen.
  • De regels rond aanplakking en publiciteitsborden zijn aangepast aan de werkwijze van de Evenementenkluis.
  • Voor de exploitatievergunning voor clubhuizen van motorclubs neemt het GAS-reglement een bestaand reglement over, om een gelijklopende regeling te hebben met de omliggende gemeenten.



Nieuw: parkeerinbreuken via GAS



Sinds de GAS-wet van 24 juni 2013 kunnen gemeenten ook bepaalde parkeerinbreuken sanctioneren met een gemeentelijke administratieve sanctie. Dit wordt GAS 4 genoemd. De gemeenten Balen, Dessel en Mol passen vanaf 1 maart 2022 deze procedure toe. Voorheen werden deze inbreuken behandeld door het parket. Het gaat om volgende inbreuken:

  • Inbreuken op de regels rond het stilstaan en parkeren
  • Het negeren van de verkeersborden C3 (verboden toegang in beide richtingen) en F103 (voetgangerszone) die worden vastgesteld door automatisch werkende toestellen

Voor meer info over GAS-4, klik hier.

Labels