Gemiddeld meer positieve ademtesten in Balen, Dessel en Mol tijdens BOB-wintercampagne

Tijdens de afgelopen BOB-wintercampagne van 3 december 2021 tot 31 januari 2022, werden in de politiezone Balen-Dessel-Mol 334 bestuurders onderworpen aan een ademtest. Ruim 95 procent, hield zich aan de perfecte combi ‘nuchter achter het stuur’ door 'safe' te blazen. 14 automobilisten (4,2%) werden betrapt op rijden onder invloed. In onze politiezone lag het gemiddelde aantal positieve ademtesten opvallend hoger dan het provinciale gemiddelde van 1,8 procent.

BOB wintercampagne

Het voorbije jaar ging de lokale politie Balen-Dessel-Mol veel gerichter te werk bij het uitvoeren van controles op rijden onder invloed. In plaats van statische controleposten controleren ze tegenwoordig meer mobiel en halen ze chauffeurs uit het verkeer op basis van hun rijgedrag. Ook tijdens de BOB-wintercampagne werd er verder ingezet op die gerichte aanpak. Zo werden 331 bestuurders in de gemeente Balen, Dessel en Mol uit het verkeer gehaald voor een controle op rijden onder invloed. 4,2 procent van de gecontroleerde bestuurders testten positief. 5 rijbewijzen werden ingetrokken. Hoewel er in onze politiezone relatief weinig bestuurders gecontroleerd werden, ligt het gemiddeld aantal positieve testen deze editie aanzienlijk hoger dan de winter BOB-campagne in 2020 (1,8%) en eveneens hoger dan het provinciale gemiddelde van 1,8 procent.

Verkeersongevallen

9 bestuurders werden in de periode van de BOB-wintercampagne betrapt op het rijden onder invloed nadat ze betrokken waren bij een ongeval. In totaal werden 43 ademtesten uitgevoerd. Dit komt neer op een overtredingspercentage van 21 procent.

Hele jaar door alcoholcontroles

De politie controleert uiteraard niet alleen tijdens de BOB-campagnes op rijden onder invloed. Het hele jaar door kunnen op alle momenten van de dag alcoholcontroles plaatsvinden.

Labels