Dessel ondertekent het SAVE-charter voor een verkeersveilige gemeente

Persbericht van de gemeente Dessel - donderdag 19 mei 2022 



Op 19 mei 2022 ondertekende Dessel het SAVE-charter. Voor de gemeente is dit de officiële start aan het traject Verkeersveilige Gemeente van de provincie Antwerpen. Dessel streeft naar nul verkeersslachtoffers.

save-charter

Dessel moet een eigen actieplan verkeersveiligheid opstellen en uitvoeren onder begeleiding van de provincie Antwerpen, de Federale Diensten van de Gouverneur, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.

Het traject bestaat uit drie stappen. De eerste is de ondertekening van het SAVE-charter. Dat charter omvat zeven doelstellingen die een grotere veiligheid beogen voor elke weggebruiker en voor jongeren en kinderen in het bijzonder. In stap 2 krijgt het actieplan, met de zeven doelstellingen, concreet vorm.

Burgemeester Kris Van Dijck: “Een charter ondertekenen is één zaak. Verkeersveiligheid aanpakken is wat anders. Het is een opdracht van velen: de weggebruiker én de wegeigenaar. Wat dat laatste betreft maken we werk van het inventariseren van de onveiligste plekken in ons dorp. Daar zoeken we dan gepast oplossingen voor. Soms kan dat met kleine ingrepen. Soms moet dat met duurdere investeringen. Met het charter verkeersveilige gemeente doen we dus ook een oproep aan alle weggebruikers. Een weg kan heel veilig aangelegd zijn, maar als de weggebruiker de regels aan z’n laars lapt, schieten we geen meter op.”

De gemeente krijgt bij de implementatie van de geselecteerde actiepunten intensieve begeleiding. De resultaten hiervan moeten ook effectief meetbaar zijn. Uiteindelijk beslist de provincie met de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen of de gemeente het SAVE-label behaalt.

Labels