Grootschalige militaire oefening van 13 tot en met 24 november

Tussen 13 en 24 november 2023 gaat de jaarlijkse militaire oefening 'Celtic Uprise' door op Belgisch en Nederlands grondgebied. Vanaf 16 november kan deze oefening ook in onze politiezone te zien of te horen zijn, zowel overdag als 's nachts. Blijf verdachte situaties wel steeds melden aan de politie. Wij geven aan elke melding het gepaste gevolg. 

Celtic Uprise 2023

Tijdens deze oefening Celtic Uprise worden een 900-tal Belgische, Nederlandse en Franse (gewapende) militairen en 150 voertuigen ingezet. De militairen trainen specifieke inzetmethodes: patrouilles, beveiliging van gevoelige punten, aanvallen op objectieven, escorte van konvooien, anti-terrorismeacties, medische evacuaties, … waarbij verschillende incidenten gesimuleerd worden. 

Wat kun je zien? 

De oefening 'Celtic Uprise' verloopt op zowel openbaar als militair terrein. In onze contreien kan het zichtbaar zijn vanaf 16 november tot ongeveer 20 november. Je kan die dagen dus militairen en militaire voertuigen zien in de omgeving. Dit kan zowel overdag als 's nachts.

Voor de volledige oefening is ‘veiligheid’ een absolute prioriteit. Hou minimaal 100 meter afstand van de oefening.

Wat moet je weten?

Tijdens de oefening worden blank munitie, rookpotten, seinpatronen, ... gebruikt. Het is dus mogelijk dat je knallen hoort. Er wordt getracht om rekening te houden met het tijdstip van het uitvoeren van deze acties. De hulpdiensten zijn op de hoogte.

De scenario’s worden door militairen uitgevoerd en worden door eventbegeleiders bijgestaan. Zij dragen fluohesjes over hun militaire kledij. De opponenten die deelnemen aan de oefening zijn deels in burger, combatbroek en burger bovenkledij met patch van een groepering, gekleed.

Schade opgemerkt?

Het gebeurt zelden dat een dergelijke oefening materiele schade berokkent, Als je toch enige vorm van schade opmerkt als gevolg van deze manoeuvres, maak dan enkele foto's en neem contact op met het groene nummer van Defensie (0800/99830) voor verdere informatie over schadeafhandeling.

Labels