Preventiequiz oktober

In onze BIN-flash van oktober vond je opnieuw een quizvraag over diefstalpreventie.

Weet jij of volgende stelling juist of fout is?

Zijn je ramen voorzien van dubbel veiligheidsglas, dan is de kans dat een inbreker na glasbraak je woning binnendringt, zo goed als onbestaande. Bovendien kiezen inbrekers eerder voor een andere inbraakmethode dan glasbraak, wanneer ze vaststellen dat het hang- en sluitwerk ondermaats is.

Antwoord A: Deze stelling is juist. Een inbreker kiest de weg van de minste weerstand. Bovendien houdt dubbel veiligheidsglas inbrekers buiten.

Antwoord B: Deze stelling is fout. Een inbreker hanteert enkel de inbraakmethode waarin hij zich het meest heeft bekwaamd. Krijgt hij via ‘zijn’ methode geen toegang, staakt hij zijn poging omdat ze te veel tijd zou kosten.

Antwoord C: Deze stelling is deels waar. Een inbreker kiest inderdaad de weg van de minste weerstand. Vaak is dat via zwak hang- en sluitwerk. Maar dubbel veiligheidsglas biedt onvoldoende bescherming tegen glasbraak.

Het juiste antwoord is antwoord C.

Een inbreker kiest inderdaad de weg van de minste weerstand. Hij zal daartoe eerder braak plegen op zwak hang- en sluitwerk, dan te kiezen voor glasbraak, waarbij de kans dat hij zich verwondt groter is.

Een raam voorzien van dubbel veiligheidsglas biedt echter onvoldoende bescherming tegen glasbraak. Veiligheidsbeglazing verhindert weliswaar dat je erdoor valt, maar is niet volledig schokvast. Daarvoor heb je gelaagd glas nodig waarbij meerdere glaspanelen met behulp van kunststoffilmen (polyvinylbutyral - PVB) aan elkaar worden gekoppeld. Gelaagd glas met minstens vier PVB’s wordt beschouwd als inbraakwerend (lees: inbraakvertragend) bij een diefstalpoging met glasbraak.

Tip: Beveilig je woning tegen glasbraak, want glasbraak bij woningdiefstal komt steeds vaker voor. Deze werkwijze biedt inbrekers bij niet-beveiligde ramen en deuren een vrij eenvoudige toegang tot de woning. Eerst gooien ze het glas in, waarna ze het raam of de deur eenvoudig van binnenuit openen. Wat je preventief kan doen om een woninginbraak te voorkomen, kom je te weten tijdens een gratis bezoek van een diefstalpreventieadviseur.

***

Preventiequiz juli

Weet jij of volgende stelling juist of fout is?

Heb je goede buren die tijdens je afwezigheid een oogje in het zeil houden en regelmatig langs je woning passeren, dan is het niet nodig om bijkomende beveiligingsmaatregelen te nemen.

Antwoord A: Deze stelling is juist. Het is voldoende om je buren te informeren wanneer je enkele dagen afwezig bent. Zij gaan dan elke dag na of alle deuren en ramen nog slotvast zijn en of er geen sporen van braak te bespeuren zijn. Het dagelijkse woningtoezicht volstaat om inbrekers weg te houden.

Antwoord B: Deze stelling is fout. Ook al houden de buren een oogje in het zeil, dan nog bestaat de kans dat er wordt ingebroken in een woning die onvoldoende beveiligd is. Wil je de kans op inbraak verkleinen, zijn bijkomende woningbeveiligingsmaatregelen onontbeerlijk. 

Het juiste antwoord is antwoord B.

Woningtoezicht biedt een belangrijke meerwaarde bij het voorkomen van woningdiefstal, maar is ontoereikend om je woning te vrijwaren van diefstal.

Tip: Onze politiezone biedt haar inwoners gratis afwezigheidstoezicht aan. Ben je voor een langere periode afwezig, doet je wijkinspecteur meerdere malen een rondgang aan je woning. Daarbij gaat hij of zij na of alle ramen en deuren gesloten zijn en of er geen braaksporen zijn. Wat je preventief kan doen om een woninginbraak te voorkomen, kom je te weten tijdens een gratis bezoek van een diefstalpreventieadviseur.

***

Preventiequiz april

Weet jij of volgende stelling juist of fout is?

Een gelegenheidsinbreker slaat enkel toe in woningen die makkelijk te betreden zijn en waar de kans op betrapping klein is.

Antwoord A: Deze stelling is juist, want de gelegenheidsinbreker is voornamelijk geïnteresseerd in het betreden van woningen die niet-slotvast werden achtergelaten. Hij gaat ook steeds na of hij de diefstal kan plegen tijdens afwezigheid van de bewoners.

Antwoord B: Deze stelling is fout, want de gelegenheidsinbreker beschikt als ervaringsdeskundige net zoals de ‘professional’ over voldoende kennis om succesvol een slotvaste woning binnen te dringen.

Het juiste antwoord is antwoord A.

De gelegenheidsinbreker maakt inderdaad gebruik van de gelegenheid van een openstaand raam of niet-slotvaste deur om de woning te betreden. Ook wanneer het hang- en sluitwerk van ondermaatse kwaliteit is, ziet hij zijn kans groot om de woning onopgemerkt binnen te dringen en de diefstal te plegen. De ‘professional’ daarentegen creëert zelf een toegang tot de woning door braak te plegen.

Tip: Ongeacht de duur van je afwezigheid maak je voor jezelf best een ‘scan’ van je woning waarbij je nagaat of alle ramen en deuren gesloten zijn. Zo is een raam op kiepstand af te raden. Ook op de eerste verdieping, want steeds vaker klimmen inbrekers op naar deze vaak minder goed beveiligde verdieping van de woning (de zogenaamde ‘firstfloor-inbraken’).

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Voorkempen via het contactformulier of telefonisch via 03 210 40 00.