Hoe werkt een BIN-foon?

Een BIN-foonbericht ontvangen

Bij het ontvangen van een BIN-foonbericht of -oproep verschijnt het nummer +32 477 77 77 55 op het scherm. Dat nummer sla je best op onder de naam ‘BIN’. Zo zal je de volgende keer geen onbekend nummer zien verschijnen en weet je dat het om een (belangrijk) BIN-bericht gaat en niet om een onbekende beller. Sommige mensen nemen immers niet op bij een nummer dat ze niet kennen, met als gevolg dat sommige BIN-berichten niet aankomen bij BIN-leden en we als politie dus potentiële getuigen mislopen.

Naar dit nummer terugbellen om het bericht opnieuw te beluisteren, bijkomende informatie te vragen of informatie door te geven is niet mogelijk. Informatie doorgeven kan via het telefoonnummer 03 210 40 00 (telefoonnummer van onze politiezone) of via het noodnummer 101.

Een server zet getypte tekst om naar een BIN-spraakbericht. Je krijgt dus een computerstem te horen. Sommige woorden of benamingen kunnen daardoor vreemd klinken.

Nadat je het politiebericht hebt beluisterd, heb je twee mogelijkheden:

  1. Bevestigen (druk op 1). Belangrijk: beluister het bericht steeds volledig en bevestig vóór het inhaken door op 1 te drukken.
  2. Herbeluisteren (druk op 2). Dit kan zo vaak als je zelf wil.



Voicemail

Wanneer je bij de eerste BIN-foon niet opneemt en er een voicemail of antwoordapparaat beschikbaar is, zal het bericht hierop worden afgeleverd. Omdat het systeem niet weet dat het op de bieptoon moet wachten voordat de boodschap ingesproken kan worden, zal het eerste deel van de boodschap wegvallen. Dit is de tijd van je voicemailverwelkoming ("Dit is de voicemail van 0475 12 34 45, spreek uw bericht in na de biep").

Om dit op te lossen zal het systeem de boodschap tweemaal tijdens dezelfde oproep afleveren. Zo kan je de boodschap tweemaal beluisteren zonder een handeling te stellen. Let op: tussen het eerste bericht (vermoedelijk onvolledig) en het tweede bericht biedt het systeem de mogelijkheid aan om te herbeluisteren door op twee te drukken of te bevestigen door op één te drukken. Ga hier niet op in. Aangezien er geen verbinding meer is met de server (het bericht werd afgeleverd op de voicemail) kan je dus niet herbeluisteren of bevestigen. Als je naar het bericht blijft luisteren zonder een handeling te stellen, krijg je het een tweede maal te horen.   

Retry

Wanneer je bij de eerste BIN-foon niet opneemt of de lijn bezet was én het bericht kan niet ingesproken worden op een voicemail of antwoordapparaat, dan zal het systeem de boodschap 5 minuten later een tweede keer trachten af te leveren. Deze retry is eenmalig.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Voorkempen via het contactformulier of telefonisch via 03 210 40 00.