No Hate: het contactpunt van PolBruNo tegen discriminatie en haatmisdrijven.

Discriminatie en haatmisdrijven bestrijden, maar vooral ook slachtoffers helpen om melding te maken van dergelijke inbreuken! Dat is het doel van het nieuwe “No Hate”-contactpunt van de Politiezone Brussel Noord.

badge No hate

PolBruNo heeft een specifiek e-mailadres voorzien voor slachtoffers die een discriminatie of een haatmisdrijf wensen te melden (ZPZ.BruNo.NoHate@police.belgium.eu). Via dit contactpunt komen de slachtoffers rechtstreeks terecht bij politieambtenaren die door UNIA opgeleid werden om met dergelijke misdrijven om te gaan. Er kan ook bijstand aangeboden worden aan de slachtoffers: medische, juridische en psychologische hulp in Brussel.

Deze politieambtenaren kunnen ook ondersteuning bieden aan hun collega’s die hulp verlenen aan slachtoffers van dergelijke inbreuken tijdens hun dagelijkse interventies.

 

Voor slachtoffers van discriminatie of haatmisdrijven is het niet altijd gemakkelijk om een commissariaat binnen te stappen. Het doel van dit contactpunt is ervoor te zorgen dat er minder obstakels zijn voor de slachtoffers die klacht wensen neer te leggen of die hun ervaring willen delen met de Politie opdat deze doeltreffender zou kunnen optreden.

 

De oprichting van dit contactpunt kadert in het project RAHA – Rapporteer Haat – dat ontwikkeld werd in samenwerking met het “Community Policing without Borders Platform - IOM Belgium and Luxembourg” en gefinancierd wordt door Equal.Brussels van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering.

 

Waarover praten we?

  • Discriminatie is het anders behandelen van een persoon op basis van (persoonlijke) kenmerken die in de gegeven situatie niet relevant zijn. Dit kan gaan over toegang tot werk, goederen en diensten of onderwijs. 
  • Een haatmisdrijf is een strafbaar feit (bv. slagen en verwondingen) gemotiveerd door haat tegenover een persoon, een gemeenschap of een goed.
  • Haatboodschappen verwijzen naar uitingen (bv. woorden, gebaren en teksten) die aanzetten tot haat, geweld of discriminatie tegen een persoon of gemeenschap.
  • Negationisme is het ontkennen, verregaand minimaliseren, proberen te rechtvaardigen of goedkeuren van een erkende genocide.

 

Screenshot video no hate NL QR code