Waar kan ik mijn fiets laten registreren?

Hoe werkt het?

Bij een fietsregistratie wordt jouw rijksregisternummer op het frame van je fiets aangebracht. Op die manier kan de fiets eenvoudiger geïdentificeerd worden als jouw eigendom. Een geregistreerde fiets is ook veel minder aantrekkelijk voor een potentiële dief want zo'n gemarkeerde fiets is moeilijker om door te verkopen.

Wordt je fiets toch gestolen, dan kan hij, als je wat geluk hebt, in het Fietsendepot terechtkomen. Dankzij het geregistreerde rijksregisternummer is de eigenaar van een fiets vlot op te sporen. Het Fietsendepot meldt je dan automatisch dat je je fiets kan komen ophalen. Ook bij ontruimingen van fietsenstallingen neemt het depot altijd contact op met de eigenaars van geregistreerde fietsen.

Waar kan je je fiets laten markeren?

De Gentse politie organiseert regelmatig fietsregistraties. De registratieacties worden aangekondigd op deze website.

Je kan je fiets ook steeds gratis laten registreren in het Fietsendepot, in Fietspunt Gent St-Pieters, Fietspunt Onder De Krook of Fietspunt Dampoort. Zowel Gentenaars als niet-Gentenaars kunnen van deze dienst gebruik maken. De registratie duurt maar enkele minuten. Op de website van De Fietsambassade vind je meer info en de openingsuren van de locaties waar je je fiets kan laten markeren.

Wat neem je mee?

Neem een officieel document mee waarop je rijksregisternummer staat, bij voorkeur je identiteitskaart.

Heb je een tweedehands fiets gekocht die al gemarkeerd is, breng dan een bewijs van aankoop of overdracht mee.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.