Bellen op de fiets: enkel met je fietsbel

Directe communicatie en online toegang tot informatie is bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Als we het zelfgekozen deuntje horen, grijpen we bijna automatisch naar onze gsm of smartphone. Maar is het altijd zo "smart" om dit te doen?

Eén van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen is het gebrek van concentratie van de bestuurder op de verkeerssituatie waarin hij zich bevindt.

Onze deelname aan het verkeer is een alledaagse routine geworden en we beseffen niet meer dat dit een complex samenspel is van registreren, reageren, anticiperen en beslissingen nemen. Een bron van afleiding kan er voor zorgen dat dit proces op een fataal moment in de war gestuurd wordt. Net dan hebben we bv. een onverwacht maneuver van een andere bestuurder niet opgemerkt.

Bij het manipuleren van een gsm tijdens het besturen van een voertuig, dus ook een fiets, gaat automatisch een deel van de aandacht naar het gesprek of het bericht dat we versturen of ontvangen. De reactietijd zal daardoor bij een onverwacht incident veel langer zijn. In het slechtste geval is de bestuurder volledig verrast. Door het manipuleren van het toestel heeft de bestuurder ook zijn voertuig minder goed "in de hand". Een studie van het BIVV vermeldt dat vooral sms'en het risico op een ongeval verhoogt.

Bij fietsers is het besef van de risico's van het "bellen" op de fiets veel minder doorgedrongen dan bij de autobestuurders. Nochtans worden de fietspaden steeds drukker en is het ook voor zachte weggebruikers van levensbelang er een alerte rijstijl op na te houden.

Art. 8.4. van de wegcode is dan ook duidelijk: "8.4. Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt." Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen automobilisten en andere bestuurders zoals fietsers. De boete is dan ook voor iedereen gelijk: 174 euro - daar komt nog een administratieve toeslag van 8,84 euro bij.

Bellen op je fiets doe je dus best met je fietsbel, met een gsm kan dit aan een heel duur tarief zijn...

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.