Stopstrepen en haaientanden staan er ook voor (brom)fietsers

Dat je voor een rood verkeerslicht als bestuurder moet stoppen is voor iedereen duidelijk.

Vaak duidt een witte stopstreep aan waar je als bestuurder moet stoppen. De wegcode bepaalt heel duidelijk dat je tijdens de (oranje) rode fase van de verkeerslichten hier moet wachten tot het weer groen wordt. Zoals veel verkeersregels die voor auto's gelden ook voor fietsers en bromfietsers van kracht zijn, geldt dat ook voor deze regel.

De stopstreep ligt vaak enkele meters voor de hoek van het kruispunt, om zo grotere voertuigen voldoende ruimte te geven bij het afslaan.

Tijdens onze fietsacties hebben we vastgesteld dat fietsers vaak de stopstreep en het verkeerslicht voorbijrijden, soms om ondanks een rood verkeerslicht toch door te rijden, soms om te wachten op de hoek van het kruispunt tot het moment dat ze denken dat de verkeerslichten in hun richting op de groene fase staan. De verrassing is dan vaak groot als deze fietser er even verder door een politieagent op gewezen wordt dat hij een rood verkeerslicht genegeerd heeft.

In bepaalde gevallen zijn er voor fietsers uitzonderingen voorzien. Sommige fietspaden hebben een traject dat rechts voorbij het verkeerslicht loopt. Het licht is enkel van toepassing op bestuurders die zich links hiervan bevinden. De bijzondere verkeerborden B 22 en B23 laten fietsers toe rechtsaf te slaan of rechtdoor te rijden bij de oranje/rode fase. Hier kan je nalezen hoe het precies werkt en op welke Gentse kruispunten je met de fiets door het rood mag rijden.

Een stopstreep bestaande uit omgekeerde driehoeken (de zgn. "haaientanden") vergezeld van een verkeersbord B 1 (omgekeerde driehoek) betekent dat je voorrang dient te verlenen aan bestuurders die uit de dwarsrichting komen. Hier zijn geen uitzondering voor fietsers voorzien in de wegcode.

De veiligheid van (zwakke) weggebruikers is onze zorg, en soms moeten we daarom streng zijn. Uit onze cijfers blijkt immers dat 1 op 3 van de gewonden bij verkeersongevallen een fietser betreft. Geef toe, dat is te veel voor een echte fietsstad zoals Gent.

De verantwoordelijkheid ligt uiteraard bij alle weggebruikers, ook automobilisten, maar probeer het samen met ons zo veilig mogelijk te houden. Dat is ons gemeenschappelijk doel.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.