Snelheidsovertredingen beboet via GAS-reglement

Een deel van de snelheidsovertredingen in de politiezone Rivierenland worden via een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) beboet.

Wie geflitst wordt op een plek waar je maximaal 30 of 50 km/u mag rijden, kan een GAS-boete ontvangen. Enkel overtredingen die als ‘licht’ worden aanzien kunnen via het GAS-reglement beboet worden. Daarvoor moet de overtreding aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • de overschrijding van de snelheidslimiet mag maximaal 20 km/u zijn;
  • op een locatie waar de maximumsnelheid 30 of 50 km/u is;
  • een meerderjarige natuurlijke persoon of een rechtspersoon begaat de overtreding;
  • de vaststelling gebeurt met een automatisch toestel gefinancierd door de lokale overheid;
  • men stelt op dat moment geen andere overtreding vast.

Als de overtreding niet aan deze voorwaarden voldoet, volgt er alsnog een strafrechtelijke procedure.

Een GAS-boete voor een snelheidsovertreding zal evenveel bedragen als de strafrechtelijke boete en hangt dus af van de zwaarte van de overtreding. Tegen een GAS-boete kan men binnen de maand na de kennisgeving verweer indienen bij de sanctionerend ambtenaar. Als het verweer niet aanvaard wordt kan men binnen de 30 dagen na de kennisgeving beroep aantekenen bij de politierechtbank. Die oordeelt over de wettelijkheid en proportionaliteit van de boete.

GAS Rivierenland

Voor de afhandeling van de boetes staat de dienst GAS Rivierenland in. (GAS Rivierenland, Grote Markt 21 te 2800 Mechelen)

Heb je een vraag, kijk dan in deze FAQ. De kans is groot dat je daar reeds een antwoord vindt.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Rivierenland via het contactformulier of telefonisch via 015 464 464.