Wat moet ik doen met een geneutraliseerd wapen?

 

Opgelet! Voor geneutraliseerde wapens geldt een registratieplicht met als uiterste datum 14 maart 2021.

Door een aanpassing van de Wapenwet zijn geneutraliseerde wapens sinds 5 juni 2020 onderworpen aan de registratieplicht. Het bezit, de overdracht, erfenis en invoer van geneutraliseerde wapens moet voortaan geregistreerd worden.

Wie al in het bezit is van een geneutraliseerd wapen dient dit te melden bij de provinciale wapendienst. Je kan op hun website het document model 9ter – overdracht downloaden en binnen de 8 dagen na de overdracht samen met een kopie van het Europees certificaat van onbruikbaarmaking bezorgen aan de provinciale wapendienst. Er is een overgangsperiode voorzien tot 14 maart 2021. 

Opgelet: vuurwapens die voor 8 april 2016 werden geneutraliseerd (en die te herkennen zijn aan de proefbankstempel met de gekroonde leeuw) kunnen pas worden overgedragen aan iemand anders of overgebracht worden naar het buitenland nadat zij eerst bij de Proefbank zijn aangeboden voor het aanbrengen van de nieuwe EU-markering conform de Europese richtlijn.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Lanaken / Maasmechelen via het contactformulier of telefonisch via 089 47 47 47.