OK is niet altijd OK!

Met de slogan 'OK is niet altijd oké' lanceerde het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB) samen met de Cybersecurity Coalition de campagne rond cybersecurity met de smartphone. Hiermee wordt ook officieel het startschot gegeven voor de tiende Europese Maand van de Cybersecurity.

ok niet ok

Steeds meer mensen beschikken over een smartphone.

Door de pandemie gingen heel wat dienstverleningen in een online platformversnelling. We maken vaker gebruik van apps op ons mobiel toestel om te bankieren, te shoppen, onze sociale contacten te onderhouden, entertainment enz. De smartphone wint het zelfs van de computer als voorkeursscherm voor steeds meer diensten. Alles gaat vlotter en sneller. Dat houdt echter ook enkele gevaren in op vlak van de online veiligheid. Hoewel de gebruikers niet meer zonder kunnen, zijn ze zich wel bewust van en maken ze zich zorgen over de veiligheid van bepaalde acties die ze met hun smartphone verrichten.

Mobile malware rukt op

Criminelen en oplichters zien hierin een grote opportuniteit. Ze ontwikkelen virussen die speciaal ontwikkeld zijn om mobile toestellen te treffen en gaan in volle aanval.

De cyberaanval die ons in 2021 de meeste zorgen baarde en die gewone internetgebruikers trof, was ongetwijfeld de verspreiding van het FLUBOT-virus. Meer dan 11000 smartphones werden in een mum van tijd besmet met dit virus omdat gebruikers achteloos een applicatie downloadden. Zo kon het virus zich ongemerkt verspreiden naar alle contacten van de slachtoffers. Een geïnfecteerd toestel stuurde soms meer dan 10 000 berichten uit. Tussen 6 en 13 september 2021 werden gemiddeld 2 miljoen berichten per dag gedetecteerd en geblokkeerd door de operatoren. (Cijfers BIPT, 2021)

OK is niet altijd OK!

Het is niet zo moeilijk om je smartphone veilig te houden. De belangrijkste manier waarop toestellen besmet raken is door het downloaden van onbetrouwbare apps. Wees daarom voorzichtig als je een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat je via een onveilige app winkel een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.

Je kan je smartphone ook veilig houden door:

  • Wees altijd heel voorzichtig als je een e-mail of een sms’je ontvangt waarin gevraagd wordt om een app te downloaden. De kans is groot dat je via een minder veilige app winkel een gevaarlijke app of zelfs een virus installeert.
  • Krijg je een waarschuwing dat je een onbetrouwbare app wil installeren? Stop onmiddellijk met het installeren van de app.
  • Als je een app installeert wordt er vaak toegang gevraagd tot andere gegevens: bv. je foto’s, je contacten of je locatie. Geef enkel toestemming als dat nodig en nuttig is voor het gebruik van de app. 
  • Krijg je de vraag om updates uit te voeren? Doe het zo snel mogelijk.

 

Meer informatie: https://www.safeonweb.be/index.php/nl/actueel/campagne-2022-ok-niet-altijd-ok

Labels