Wat is een reddingstrook en hoe moet ik dit toepassen?

Vanaf 1 oktober 2020 wordt het vormen van een reddingstrook verplicht in geval van filevorming op alle wegen met twee rijstroken of meer per rijrichting. De verplichting duurt voort zolang de file bestaat. Bestuurders moeten dit automatisch doen, zonder te wachten tot de sirenes van de hulpdiensten hoorbaar zijn. Dit betekent dat bestuurders niet zomaar hun ‘normale’ positie op de weg kunnen innemen indien bijvoorbeeld een ambulance gepasseerd is.

Opgelet: dit systeem is niet beperkt tot snelwegen en gewestwegen, maar geldt voor alle wegen met twee rijstroken of meer per rijrichting. Ook bij een file op de kleine Brusselse ring bijvoorbeeld moeten bestuurders een reddingstrook vormen, aangezien de kleine ring minstens twee rijstroken heeft. 

Het systeem is al verplicht in andere landen zoals Luxemburg, Duitsland of Zwitserland. Denk eraan wanneer je op reis bent en doe zoals de lokale bestuurders wanneer je in de file staat.

Een reddingstrook wordt in de wet gedefinieerd als “de vrije ruimte tussen twee rijstroken in een file die door de prioritaire voertuigen […] gebruikt kan worden wanneer de aard van hun opdracht dat rechtvaardigt”.

Het gebruik van de reddingstrook is niet verplicht voor prioritaire voertuigen. Zij kunnen ook nog steeds de pechstrook gebruiken. De vorming van de reddingstrook is wel verplicht.

Indien er filevorming is op een rijbaan bestaande uit twee rijstroken, dienen bestuurders die zich op de linkerrijstrook bevinden zich uiterst links te begeven en de bestuurders op de rechterrijstrook uiterst rechts. Daartussen bestaat dan een vrije ruimte, reddingstrook genaamd.

Op een rijbaan met meer dan twee rijstroken begeven bestuurders op de linkerrijstrook zich uiterst links en bestuurders op de andere rijstroken rechts zodat naast de linkerrijstrook een reddingstrook ontstaat.

Van belang hierbij is dat het niet toegestaan is om op een gesloten spitsstrook te rijden om een reddingstrook te vormen.  

De reddingstrook is ook interessant voor motorrijders, want het is juist de plaats waar het voor hen toegestaan is om zich een weg door de files te banen. Motorrijders die files voorbijrijden worden wel geacht dit te doen met een zeer matige snelheid, maximum 20 km/u sneller dan de automobilisten

Extra informatie is te vinden via onderstaande links:

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Aalst via het contactformulier of telefonisch via 053 73 27 27.