Vuurwerkverbod tijdens oudejaarsnacht

Op Aalsters grondgebied geldt een vuurwerkverbod. Zowel het gebruik als het bezit – binnen een bepaalde perimeter – van vuurwerk is hierbij niet toegelaten.

Vuurwerk

Het KMI voorspelt momenteel tijdens de oudejaarsperiode windstoten van minimum 55 tot maximum 75 km/u. Het is in deze weersomstandigheden erg gevaarlijk om vuurwerk af te steken, zeker als je daar niet voor opgeleid bent. Daarom heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, na overleg met de burgemeesters en de veiligheidsdisciplines beslist om een verbod af te kondigen voor het particulier afsteken van vuurwerk vanaf 29 december 2023 tot 2 januari 2024. Het is tijdens deze periode dus verboden om bij jou thuis of op een andere feestlocatie vuurwerk af te steken. Ook in het bezit zijn van vuurwerk op het openbaar domein is in deze periode niet toegelaten. Het verbod geldt niet voor professioneel ingericht vuurwerk, omdat de sector een strikt veiligheidskader hanteert, waardoor er op het moment zelf nog beslist kan worden om het vuurwerk niet te laten plaatsvinden als de (weers)omstandigheden het niet toelaten.

In Aalst geldt reeds langere tijd een verbod op het afsteken van vuurwerk op openbare plaatsen en private domeinen. Dergelijk algemeen verbod werd opgenomen in de GAS-codex en strafbaar gesteld met een administratieve geldboete.

In Aalst werd nu ook een tijdelijk specifiek verbod ingesteld op het bezit van vuurwerk in de openbare ruimten van de sectoren Watertoren, Winkelcentrum, KRO en Stationsbuurt. Dit naar aanleiding van de vele nadelige gevolgen van het afsteken van vuurwerk (zoals onder meer de mogelijke fysieke schade en brandschade, lawaaioverlast, onveiligheidsgevoel, angst bij dieren), de moeilijkheid tot preventieve werking en sanctionering hiervan en de reeds in het verleden gedane meldingen inzake vuurwerk. Dit strafbaar verbod tot bezit geldt echter tot en met 7 januari 2024.

Voor meer info: https://aalst.be/nieuws/vuurwerkverbod-in-aalst?fbclid=IwAR3lfrd0ZE_X8TC6iV4CuIsZ-aAmOuh1xDZJutyDfDMvfPy3evPnl0BGfcI

Labels