Resultaten controleactie 07/11/2020

Op zaterdag 07/11/2020 hield de verkeersdienst van Politie Aalst een verkeersactie op verschillende locaties tussen 13 en 21 uur. Onder andere de handhaving van het parkeerbeleid, het opsporen van bestuurders die rijden onder invloed van drugs of alcohol, controle van boorddocumenten en een snelheidscontrole werden uitgevoerd.

Om de controles zo veilig mogelijk te laten verlopen, worden door de ploegen verschillende veiligheidsmaatregelen genomen. Dit ter bescherming van de gezondheid van zowel onze medewerkers als van de burger. De deelnemende collega's dragen steeds persoonlijke beschermingsmiddelen (mondmasker + handschoenen), maken geen gebruik van de samplingtest of pre-test bij ademtests en ontsmetten elk toestel na gebruik.

De actie leverde onderstaande resultaten op:

  • De ploegen konden 14 GAS-boetes opstellen voor foutief parkeren. Daarbij werd nog iemand betrapt voor het besturen van een speedpedelec zonder drager te zijn van een helm. De bestuurder kreeg een boete en mocht zijn tocht te voet verderzetten.

     
  • Bij het opmerken van de controle veranderde één voertuig plots van rijrichting. De collega’s haalden het voertuig in en gingen over tot controle. De man beschikte over een voorlopig rijbewijs, maar vervoerde passagiers en hield zich niet aan de voorwaarden. De ploegen maakten de bestuurder duidelijk dat hij zo niet verder mocht rijden. Deze had hier echter geen oren naar en werd enkele ogenblikken later opnieuw tegengehouden door de politie. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken en het voertuig werd in beslag genomen. De bestuurder zal zijn gedrag moeten verantwoorden voor de politierechter.

     
  • Tijdens het verdere verloop van de controle werd een voertuig aangetroffen dat al meer dan twee jaar niet meer geldig gekeurd was. De wagen werd geïmmobiliseerd door middel van wielklemmen en zal volgende week onder begeleiding worden voorgereden op de autokeuring. Dit om ervoor te zorgen dat er geen gebreken zijn die een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid.

     
  • Eén bestuurder legde een positieve speekseltest af. De man werd meegenomen naar het commissariaat en moest onmiddellijk zijn rijbewijs inleveren voor 15 dagen. Ook hij mag een bezoek brengen aan de politierechter. Verder werden een tiental ademtests afgenomen. Deze waren gelukkig allemaal negatief.

     
  • Gelijktijdig werd er ook op twee locaties een snelheidscontrole gehouden met onderschepping. Op de eerste locatie werden 1738 voertuigen gecontroleerd, waarvan 78 bestuurders in overtreding. De maximaal gemeten snelheid bedroeg 85 km/h waar 50 km/h is toegelaten.

    Op de tweede locatie werden 693 voertuigen gecontroleerd, waarvan 64 bestuurders in overtreding. Eén bestuurder reed maar liefst 98 km/h waar 50 km/h is toegelaten. Hij werd meteen onderschept door de motorrijders en geconfronteerd met de gemeten snelheid. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken en het voertuig werd ook geklemd aangezien er geen geldig verzekeringsbewijs kon voorgelegd worden. De boete en het rijverbod die hieraan vasthangen zullen bepaald worden door de politierechter. De andere overtreders mogen de boete in hun bus verwachten.

Labels