Phishing, 't zit in de details

Oktober is Cybersecurity Awareness maand. Tijd dus om nog eens enkele tips in de kijker te zetten waarmee je je kan wapenen tegen internetcriminaliteit. Oplichters worden steeds inventiever en het aantal phishing-aanvallen nemen toe. In 2022 werd bijna 40 miljoen euro gestolen via valse e-mails, berichten of websites. Dat is een stijging van 59% ten opzichte van 2021. 

Safeonweb banner 1

Tijdens de cybersecurity Awareness maand slaan het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), Febelfin en de Cyber Security Coalition opnieuw de handen in elkaar voor een jaarlijkse sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. 

Het thema van de campagne is (opnieuw!) de strijd tegen phishing. Phishing is een grote ergernis voor de individuele internetgebruiker maar ook voor bedrijven, organisaties en de overheid. Niet alleen zijn die berichten vervelend, ze maken ook vele slachtoffers. In 2022 werd er in totaal 39,8 miljoen euro buit gemaakt. In 2021 was dat 25 miljoen. 

Safeonweb browser extensie

De dagen beginnen te korten, de Sint is weldra in het land en de feestdagen komen in zicht. Dat zorgt op veel plaatsen voor een stijging in het aantal online aankopen. Het CCB heeft de Safeonweb browser extensie ontwikkeld, die burgers helpt bij het beoordelen of de websites die ze bezoeken betrouwbaar zijn. De extensie kent een vertrouwensniveau toe (Hoog, Gemiddeld, Laag) aan elke website, op basis van een reeks factoren met betrekking tot het domein van de website, de eigenaar, het certificaat en de “Certificate Authority”.

Je kan de Safeonweb browser extensie installeren op je Chrome-browser. Het stappenplan voor de installatie en de werking van de browser extensie vind je via deze link op de website van safeonweb.be

Labels