Inbraakpreventietips voor de donkere dagen

Nu de donkere wintermaanden aanbreken, is het een goed idee om even stil te staan bij de beveiliging van je huis tegen inbraak. Vorig jaar waren er bijna 40 000 woninginbraken in België. Iedereen kan hiervan slachtoffer worden. Daarom geven we je graag enkele tips mee om je woning beter te beschermen tegen inbraak. 

BeSafe Inbraakpreventie poster 1

Nu de dagen korter en donkerder worden, slaan inbrekers weer vaker toe! Ze hebben amper 5 minuten en 1 zwakke plek nodig om je woning binnen te dringen. Maar zover hoeft het niet te komen. Er zijn heel wat dingen die je zelf kan doen om de zwakke plekken in de beveiliging van jouw woning aan te pakken. Je kan ook beroep doen op een diefstalpreventieadviseur voor advies op maat. 

1. Neem goede gewoonten aan

  • Sluit goed af: Doe alle ramen en deuren op slot wanneer je de woning verlaat. Ook al is het maar voor even. Hou de huissleutel bij. Zorg ervoor dat alle huisgenoten dit ook goed toepassen.

  • Maak een overzicht van jouw waardevolle voorwerpen: Registreer je waardevolle voorwerpen in een versleuteld Excel-bestand, bijvoorbeeld het serienummer van je smartphone. Maak daarbij ook gebruik van foto’s en een duidelijke beschrijving, zeker bij waardevolle voorwerpen waar er geen serienummer werd aangebracht (bvb. juwelen).

  • Sociale contacten: Doe beroep op jouw buren, vrienden en familieleden om een oogje in het zeil te houden wanneer je een tijdje niet thuis bent.

  • Sluit je aan bij een BuurtInformatieNetwerk (BIN).

  • Bewoonde indruk: Als inbrekers merken dat je gedurende lange tijd afwezig lijkt te zijn, kan jouw huis een zeer aantrekkelijk doelwit vormen voor hen. Laat mensen in jouw omgeving dus regelmatig jouw brievenbus legen en vraag aan bevriende buren/familie om de rolluiken op en af te laten. Scherm verder jouw sociale media goed af en publiceer niets over jouw uitstap/reis in het openbaar, zolang er niemand thuis is. Zo kan je vermijden dat potentiële inbrekers misbruik kunnen maken van deze informatie.

  • Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht: Zorg ervoor dat bvb. jouw laptop, gsm en sierraden niet zichtbaar zijn voor voorbijgangers. Leg deze op een plaats die moeilijk toegankelijk is voor inbrekers.

2. Installeer mechanische beveiligingsmaatregelen

Door kwaliteitsvolle sloten, ramen en deuren kan je ervoor zorgen dat dieven tijd verliezen wanneer ze jouw woning op het oog hebben. Zo blijkt dat als ze niet binnen geraken, vele inbrekers gemiddeld na 3 minuten hun inbraakpoging staken. Alle bereikbare gevelopeningen - deuren, (schuif)ramen, garage en kelderopeningen - moeten dus goed beschermd worden. Hieronder alvast enkele tips:

  • Voorzie de buitendeuren van een meerpuntssluiting met minstens drie sluitpunten.
  • Een cilinder die meer dan 2 mm uitsteekt, vormt een potentieel inbraakrisico. Zorg daarom voor een stevige cilinderbescherming (langschild of rozet).
  • Kies voor een veiligheidscilinder met veiligheidskaart.
  • Heb je geen veiligheidsslot? Plaats dan een opbouwslot.
  • Kies voor gelaagd glas. Dat is moeilijker in te slaan en vormt voor de inbreker een extra hindernis.
  • Let erop dat het raamkader stevig verankerd zit in het metselwerk.
  • Ga voor vergrendelbare raamkrukken.

3. Elektronische beveiliging als aanvulling

Elektronische beveiliging is steeds een aanvulling op de voorgaande maatregelen. Het plaatsen van een elektronisch veiligheidssysteem is alleen maar relevant als de woning al correct beveiligd is. Naast een afschrikkend effect heeft het alarmsysteem vooral als doel een inbraak of poging tot te detecteren, en de bewoners, omwonenden en de politie rechtstreeks of onrechtstreeks te alarmeren. Dit systeem vertraagt de inbreker immers niet, maar kan hem wel afschrikken.

In het geval van een alarmsysteem dien je met de volgende elementen rekening te houden:

  • Als je niet bent aangesloten op een alarmcentrale, moet je je alarmsysteem aangeven op de portaalsite van de politie.
  • Een jaarlijks onderhoud van de installatie en een jaarlijkse validatie van uw contactgegevens zijn wettelijk verplicht.
  • Zet het alarm aan telkens je de woning verlaat.

Alle informatie over het plaatsen van een camerasysteem kan je hier vinden: https://www.besafe.be/nl/camera

4. Bescherm jouw woning ook tegen hackers

Alsmaar meer toestellen zijn – vaak zonder we er ons bewust van zijn - verbonden met het internet. Slecht beveiligde toestellen kunnen ervoor zorgen dat delinquenten o.a. kunnen zien wanneer je thuis bent of hoe je huis er vanbinnen uitziet. Om het voor potentiële inbrekers moeilijker te maken om vanop afstand te weten wanneer je op reis bent, kan je volgende tips toepassen:

  • Informeer jezelf goed op voorhand: Zoek online recensies op over alle toestellen die je wil aankopen en vraag advies aan een technisch deskundige.

  • Wees waakzaam bij ‘witte’ producten: Vaak worden via webshops goedkopere afgeleiden van merktoestellen verkocht. Vaak beschikken deze toestellen echter over minder beveiligingsmogelijkheden. Zorg er dus zeker van dat je voldoende recensies hebt gelezen als je de aankoop van een dergelijk toestel overweegt. Verkies daarbij winkels met een betrouwbare klantendienst, zodat je bij problemen bij hen terechtkan en de kans op oplichting kan beperkt worden.

  • Volg de handleiding: Eenmaal je een toestel hebt aangekocht, is het belangrijk om de beveiligingsmaatregelen toe te passen die in de handleiding opgesomd staan.

  • Voer tijdig updates uit: Om je toestellen na aankoop af te schermen voor inbrekers, is het belangrijk om regelmatig de nodige updates uit te voeren.

  • Beveilig jouw WIFI-verbinding: Gebruik een wachtwoord, verander de naam van jouw netwerk en zorg ervoor dat updates worden uitgevoerd. Weet steeds wie toegang heeft tot jouw internetnetwerk en verander het wachtwoord indien nodig.

  • Gebruik eigen codes: Vervang de fabriekscodes door eigen codes die moeilijk te achterhalen zijn door onbekenden. Deel deze niet met anderen.

Meer informatie hierover kan je vinden op de pagina https://www.besafe.be/nl/diefstal/beveiliging-slimme-toestellen

 

Wil je graag advies op maat voor jouw woning? Doe dan beroep op één van onze diefstalpreventieadviseurs. Een diefstalpreventieadviseur is een persoon die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie. Hij komt gratis bij je thuis om te bekijken hoe jouw woning beter beveiligd kan worden en geeft advies over de maatregelen die je vrijblijvend kan nemen. Dit kan o.a. helpen bij de aankoop van ramen, deuren en sloten. Ook kan je vaak bij deze persoon terecht voor een basisadvies om je beter te beschermen tegen online oplichting en het beveiligen van toestellen die verbonden zijn met internet. Dit kan zowel voor een nieuwbouwwoning als voor een bestaand huis.

Je kan je gratis advies aanvragen via PZ.Aalst.Preventie@police.belgium.eu.  

Labels