Gauwdiefstalcampagne Oog voor elkaar

Wist je dat er in 2022 in totaal 23.866 keer aangifte werd gedaan van gauwdiefstal? Met de eindejaarsgezelligheid om de hoek, is het belangrijk om extra waakzaam te zijn. Door op drukke plaatsen meer oog voor elkaar te hebben, staan we sterker tegen gauwdiefstal. Jij kan het verschil maken.

Affiche gauwdiefstal

De Algemene Directie Veiligheid en Preventie lanceert haar najaarscampagne tegen zakkenrollers. Onder de naam ‘Oog voor elkaar’ wil de campagne burgers sensibiliseren om tijdens de eindejaarsperiode gauwdiefstallen in winkelgebieden en openbaar vervoer tegen te gaan.

Met de feestelijke eindejaarsinkopen, kerstmarkten en winterspektakels in het verschiet, brengt de warmte van gezelligheid vaak veel mensen samen. Voor gauwdieven de ideale gelegenheid om toe te slaan. In 2022 waren er in totaal 23.866 aangegeven feiten van gauwdiefstal, een stijging van 37% in vergelijking met 2021! In 2022 vonden de meeste gauwdiefstallen in december plaats, met maar liefst 2486 aangiftes. Door op drukke plaatsen meer oog te hebben voor elkaar staan we sterker tegen gauwdiefstal.



Welke tips staan centraal?

1. Zie je iemands zak of tas openstaan?

  • Spreek deze persoon op aan.

2. Zie je iemand bestolen worden?

  • Ga meteen naar het slachtoffer toe. Deze zal door de gebeurtenis vaak even niet weten wat te moeten doen en kan dus alle hulp gebruiken.
  • Stap samen naar de politie. Bel 101 als je niet meteen politie in de buurt ziet.
  • Beschrijf de verdachte. Dit kan de politie enorm helpen bij hun onderzoek.

3. Slachtoffer geworden?

  • Doe steeds aangifte bij de politie (112)!

Meer info:

https://www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/gauwdiefstal

Al het actuele campagnemateriaal, kan je raadplegen via: https://www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/campagnemateriaal

Labels