(Nigeriaanse) oplichting - voorschotfraude

In een eerste fase zoeken de daders op grote schaal contact met potentiële slachtoffers via internet of email. Er wordt de slachtoffers een bijzonder lucratief voorstel gedaan in de vorm van een contract, loterijwinst, of een erfenis die kan geincasseerd worden.

In het specifieke geval van 'romance scam' wordt er geadverteerd op dating-sites of fora met van het internet geplukte foto's van aantrekkelijke mannen en vrouwen. Indien het slachtoffer reageert op dit initieel voorstel, worden er persoonlijke gegevens van de slachtoffers gevraagd of worden er bijkomende documenten opgestuurd om het voorstel aannemelijker te maken. Na verloop van (korte) tijd wordt er een voorschot aan het slachtoffer gevraagd om de volledige som te kunnen innen, of blijkt de 'internet-date' plots geld nodig te hebben. Deze vragen om geld blijven komen tot de slachtoffers onraad ruiken en stoppen met betalen.

Wij raden u aan nooit op dergelijke mails of advertentie te reageren of antwoorden en ze meteen van uw computer te verwijderen.

Preventief:

  • Wat te mooi is om waar te zijn is meestal niet waar
  • Wees op uw hoede als een onbekende Western Union, Moneygram,.. voorstelt
  • Geef geen identiteits- of bankgegevens aan onbekenden
  • Contacteer eventueel de klantenservice van de desbetreffende organisatie/website alvorens te contracteren
  • Zorg dat u goed op de hoogte bent van de advertentie en wie de verkoper is
  • Er bestaan verschillende publieke bronnen om de betrouwbaarheid van een website na te gaan (vb. consulteer HOWARD op www.eccbelgie.be)
  • www.polfed-fedpol.be, www.infoshopping.be

Remediëring:

Slachtoffer? Breng je bank op de hoogte.

Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Hamme/Waasmunster via het contactformulier of telefonisch via 052 257 101.