Lokale recherche

De recherche bestaat uit rechercheur-hoofdinspecteurs en rechercheur-inspecteurs.

De taak van de recherche bestaat voornamelijk uit het voeren van verdere onderzoeken naar aanleiding van vastgestelde feiten en het voeren van onderzoeken in opdracht van de parketmagistraat. We zouden kunnen stellen dat de recherche een onderzoek overneemt wanneer het gespecialiseerd is (bv. er is een telefonieonderzoek vereist) of wanneer het verloop van het onderzoek niet meer tot de taak van de aanvankelijke vaststellers (voornamelijk de interventieploegen) behoort.

De rechercheurs kunnen uiteraard ook zelf aanvankelijke feiten vaststellen en onderzoeken uitvoeren. Binnen onze zone is dit echter voorlopig relatief beperkt en worden dergelijke dossiers voornamelijk gevoerd in het kader van de drugwetgeving (bv. een gebruiker komt zijn dealer verklikken).



Binnen de recherche is er ook een afdeling sociale recherche. De sociale recherche houdt zich bezig met een hele waaier aan jeugd- en gezinsproblematieken: onrustwekkende verdwijningen, zedenfeiten, (v)echtscheidingen, hoede- en bezoekrecht, onderhoudsgeld, adoptie en intrafamiliaal geweld. Ze onderhoudt contacten met de scholen en volgt problematische opvoedingssituaties, spijbelaars en jeugdige delinquenten op.