Fietsregistratie

Dagelijks worden er gemiddeld honderd fietsen gestolen in België. Slechts weinigen doen hiervan aangifte gedaan bij de politie. In onze zone, dus zowel in Hamme en Waasmunster samen, werden in 2019 90 aangiftes gedaan en in 2020 slechts 37. Het aantal fietsdiefstallen is dus zeker nog veel groter dan wat er in de statistieken vermeld wordt! Dit is niet enkel te verklaren door de talrijke aanwezigheid van fietsen. Het stelen van fietsen is vaak een fluitje van een cent en wordt door sommigen niet echt als een diefstal aanzien ("lenen").

 



Bescherm je trouwe tweewieler dus tegen diefstal en houd rekening met een aantal preventieve maatregelen:

Laat je fiets altijd slotvast achter. Ook al staat die in een garage of op een binnenplaats.

Gebruik een degelijk slot en bevestig hiermee het frame aan een vast voorwerp.

Laat niets achter in je fietstassen of op je bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietscomputers, afneembare verlichting, enz.

Zet je fiets op plaatsen waar veel passage is en waar 's avonds verlichting is.

Maak gebruik van bewaakte stallingen als die er zijn.

Laat je fiets registreren!! In onze zone kan je jouw fiets gratis laten registreren door middel van fraudebestendige stickers. Je geeft je gegevens door via het contactformulier op deze website of je komt langs aan ons onthaal en de stickers worden nadien naar jou thuis opgestuurd. Laat weten wanneer het om een elektrische fiets gaat, dan voorzien we ook een extra sticker voor de batterij. De stickers vermelden de gegevens van de politiezone en jouw rijksregisternummer. Je ontvangt 2 stickers per fiets. Je kleeft 1 sticker zichtbaar op het frame, de tweede kan je aanbrengen op een verdoken plaats. (vb. onder de trapas). Eens de sticker aangebracht is, is deze zeer moeilijk te verwijderen. Bij je fietsregistratie ontvang je een fietscontrolekaart. Vul deze goed in en houdt deze bij. Het is een handig middel als je fiets toch wordt gestolen.

Wat als je toch slachtoffer geworden bent van een diefstal?

Doe steeds aangifte bij de politie. Wanneer je dit niet doet, kan je fiets niet terugbezorgd worden als hij gevonden wordt.

Als je fiets niet geregistreerd is, zorg dan dat je tenminste je fiets gedetailleerd kan beschrijven: merk, type, kleur, bijzonderheden,…(hiervoor is de fietscontrolekaart een handig hulpmiddel).



Afhandeling:

Wanneer je de fietsdiefstal aangeeft, krijg je een attest van diefstal mee. Houd dit attest goed bij. Je hebt dit nodig om te bewijzen dat het om jou fiets gaat als hij teruggevonden wordt. Dit attest heb je ook nodig om in de opslagplaats van de gemeente te gaan kijken of hij bij de gevonden fietsen staat.

Gevonden fietsen blijven een aantal weken in onze zone staan en gaan daarna naar de opslagplaats. Daar blijven ze 6 maanden staan. Twee maal per jaar worden de overgebleven fietsen per opbod verkocht.

Wanneer een fiets teruggevonden wordt, kijken wij in ons bestand van wie hij zou kunnen zijn. De vermoedelijke eigenaar wordt op zijn beurt gecontacteerd. Hij/zij kan dan een kijkje komen nemen en als de fiets wel degelijk zijn eigendom is, kan die meegenomen worden.

We raden ook aan om regelmatig een kijkje te nemen op www.bikebank.be. Hierop worden gevonden fietsen geplaatst met foto en omschrijving.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Hamme/Waasmunster via het contactformulier of telefonisch via 052 257 101.