Hoe autodiefstal/inbraak voorkomen? 10 eenvoudige tips

Een diefstal van of inbraak in jouw wagen kan voor heel wat problemen zorgen. Onvoorziene kosten, administratieve rompslomp, tijdverlies én een akelig gevoel zijn maar enkele van de gevolgen.

Traditioneel zijn 'de donkere wintermaanden' helaas een dankbare tijd voor autodieven. Ieder jaar merken we een verhoogd aantal diefstallen!

Zoals steeds... beter voorkomen dan genezen: lees onze TIPS!

10 eenvoudige tips om autodiefstal/inbraak te voorkomen

  1. Parkeer je wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een drukbezochte en goed verlichte parkeerplaats.
  2. Sluit jouw wagen steeds zorgvuldig af: vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten. Dubbelcheck! Voel voor de zekerheid nog eens of je auto wel écht gesloten is nadat je het knopje op de afstandsbediening gebruikte. Autodieven gebruiken soms een apparaat dat het sluitsignaal kan verstoren waardoor je auto dus niet op slot zit!
    Autoafstandsbediening
  3. Laat geen waardevolle items (GPS, laptop, handtassen, jassen, fototoestellen,…) in je auto rondslingeren. Is het niet mogelijk om deze voorwerpen mee te nemen? Berg ze dan op in de koffer van je wagen op het moment van vertrek en niet op de plaats van bestemming. Schakel ook steeds de bluetooth en wifi-functie uit zodat potentiële dieven het signaal niet kunnen detecteren en zo weet krijgen van de aanwezigheid van deze waardevolle spullen.
  4. Als je de wagen verlaat, neem dan jouw boorddocumenten mee, zeker bij een langere afwezigheid. Documenten zoals het inschrijving/keuringsbewijs en gelijkvormigheidsattest zijn goud waard voor sommige inbrekers. Bewaar thuis ook een kopie van al die documenten.
  5. Activeer altijd het ingebouwde stuurslot. Het enige wat je daarvoor moet doen: even aan je stuur draaien nadat je de sleutel eruit hebt gehaald.
  6. Parkeer je op straat? Draai je wielen dan naar de stoeprand. Dit in combinatie met het geactiveerde stuurslot zorgt voor extra vertraging bij de geplande diefstal van jouw wagen.
  7. Laat het handschoenkastje open zodat autodieven snel kunnen zien dat er niets te stelen valt. Leg geen dekens over spullen in je auto, dit toont immers dat je iets verbergt.
  8. Overweeg om een alarm/antidiefstalsysteem te installeren. Deze zijn in de meest uiteenlopende prijsklassen beschikbaar.
  9. Moderne wagens hebben vaak een 'keyless entry systeemom te starten en te vertrekken. Autodieven kunnen dat signaal oppikken en naar je auto doorsturen. Maar alleen als je sleutels op minder dan 6 meter van je auto liggen. Bewaar ze daarom altijd op meer dan 6 meter afstand. Is dat niet mogelijk? Steek je sleutels dan in een sleutelhoes die hun signaal tegenhoudt ('Faraday'hoes). Of nog eenvoudiger: in een volledig afgesloten metalen doos zoals een snoep- of koekentrommel. 
  10. Schenk ook aandacht aan de buitenkant van jouw wagen: plaats een afsluitbare schroefdop op de benzinetank, schuif antennen in, gebruik afsluitbare systemen om jouw goederen op het bagagerek te vervoeren, enz.

Wagen toch gestolen... WAT NU?

Helaas valt niet elke autodiefstal te voorkomen. Als slachtoffer van autodiefstal is het fijn om te weten wat je moet doen. Daarom deze checklist: 

  • Doe zo snel mogelijk (binnen de 24 uur) aangifte bij de politie. De politie zal jouw auto seinen en al het nodige doen om deze terug te vinden.Bij het opstellen van het proces-verbaal vragen we je naar je chassisnummer en nummerplaat. Heb je kopieën van je boorddocumenten? Breng ze mee naar het politiekantoor. Foto's zijn ook een belangrijke bron van informatie. Na de aangifte zal de politie je een bewijs van aangifte bezorgen dat je goed moet bewaren.
  • De volgende partij die je (binnen de 72 uur) op de hoogte stelt, is jouw autoverzekeraar - ongeacht of je voor diefstal verzekerd bent of niet. Dit voorkomt problemen indien er met jouw gestolen auto een schadegeval zou gebeuren. Indien je verzekerd bent voor autodiefstal dan bezorg je het aangiftebewijs van de politie samen met een ingevuld aanrijdingsformulier aan jouw verzekeraar. OPGELET: om in aanmerking te komen voor een diefstalvergoeding, is het belangrijk dat je kan aantonen dat jouw auto goed beveiligd was m.a.w. of je auto goed afgesloten was, de sleutels niet in het contact zaten of in de auto lagen en alle ramen goed gesloten waren! 
  • Tot slot nog een bonustip die het terugvinden van je auto mogelijk eenvoudiger maakt: schaf een GPS-tracker aan. Dit is een apparaatje dat je onzichtbaar in je auto kunt verstoppen en dat via je smartphone of laptop aangeeft waar je auto zich precies bevindt. Deze systemen worden steeds eenvoudiger en goedkoper. Ga – als je voor zo’n oplossing gaat – niet zelf op jacht naar je auto, maar schakel altijd de politie in.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde via het contactformulier of telefonisch via 054 430 430.