Persbericht dinsdag 27 juni 2017

Di 27.06.2017 - 15:44

Verkeersongeval met gewonden
Maandagmiddag 26 juni omstreeks 16.00 uur werd de Politiezone Meetjesland Centrum in kennis gesteld van een verkeersongeval met een gewonde in Eeklo, ter hoogte van het kruispunt van de Boelare met de Molenstraat. Een 52-jarige man uit Eeklo reed er op de N9, komende van de Markt, in de richting van Maldegem. Een 70-jarige vrouw komt uit de Molenstraat en wou de Boelare inslaan. Bij dit manoeuvre komt het tot een aanrijding tussen beide wagens. De passagier van de tweede wagen, een 72-jarige man uit Maldegem, werd hierbij gewond. De man werd overgebracht naar AZ Alma, waar hij de eerste zorgen kreeg toegediend. Er ontstond even verkeershinder.

Onopzettelijke brandstichting
In de nacht van maandag op dinsdag ontstond er omstreeks 03.00 uur brand in een appartementsgebouw in de Stationsstraat in Eeklo.
De brand ontstond accidenteel door kortsluiting van een elektrisch vuurtje.
De twee achterste kamers van de eerste verdieping brandden volledig af, ook het platte dak, grenzend aan de kamers, vatte vuur. De brandweer kwam snel ter plaatse en slaagde erin de brand onder controle te krijgen. Alle bewoners werden geëvacueerd. Ze konden de nacht verder doorbrengen in de brandweerkazerne.
De 2 flats waren niet langer bewoonbaar. Ook Tinklebell, de winkel op de benedenverdieping, vertoonde veel water- en rookschade.


Verkeersongeval
In de nacht van maandag op dinsdag gebeurde omstreeks 03.15 uur een verkeersongeval in de Burggravenstraat in Eeklo. Een 52-jarige vrouw uit Eeklo reed er met haar voertuig tegen een geparkeerde wagen. De wagen diende getakeld te worden. De vrouw legde een ademtest af en bleek onder invloed te zijn van alcoholische dranken. Haar rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.


Verkeersongeval
Dinsdagochtend 27 juni omstreeks 09.30 uur gebeurde er een verkeersongeval in de Stationsstraat in Eeklo. Een 72-jarige vrouw uit Eeklo reed er met haar Volkswagen Golf tegen de achterzijde van een geparkeerde BMW.
Beide voertuigen vertoonden schade aan de carrosserie.
Door de aanrijding botste dit voertuig op zijn beurt tegen een voorliggend voertuig, een personenwagen Audi.
De bestuurders legden een ademtest af, die safe was. Niemand werd gewond bij het ongeval.
De interventieploeg van de Politiezone Meetjesland Centrum verleende bijstand bij het invullen van het Europees Aanrijdingsformulier.

BE-Alert: klaar om jou te verwittigen bij noodsituaties!

Di 27.06.2017 - 10:00
Be alert

BE-Alert: klaar om inwoners te verwittigen bij een noodsituatie

Op dinsdag 13 juni 2017 hebben de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, de minister van Telecommunicatie, Alexander Decroo, samen met de gouverneur van Waals-Brabant, Gilles Mahieu, en de burgemeester van Waterloo, Florence Reuter, BE-Alert voorgesteld, een alarmeringssysteem dat momenteel 24/24 uur en 7/7 dagen operationeel is voor heel het land. Bijna 200 burgemeesters en gouverneurs hebben ingetekend op dit systeem. En jullie? Zijn jullie klaar om burgers te verwittigen bij een noodsituatie?

Deze persconferentie was ook de gelegenheid om met een grote campagne de bevolking bewust te maken van het nut van alarmering, met één duidelijke boodschap: schrijf je in op BE-Alert en help zo de overheid je te verwittigen.

BE-Alert: een technologie ten dienste van de autoriteiten en de bevolking.
BE-Alert is een nationaal systeem bestemd voor alle veiligheidsactoren. Dankzij BE-Alert kan je jouw inwoners via verschillende kanalen op de hoogte stellen van een noodsituatie. Het is een unieke technologie voor de gemeenten en de gouverneurs, evenals voor de nood- en interventiediensten, die kadert binnen de wettelijke verplichtingen inzake crisisbeheer, in het bijzonder de alarmering van de bevolking in noodsituaties. Indien gewenst, kan ook jouw gemeente er zich op abonneren.

Voor BE-Alert treedt het Crisiscentrum op als aanbestedende overheid. Zo kan elke overheid genieten van competitieve voorwaarden (schaalvoordelen), en toegang tot het platform verkrijgen door minimale administratieve stappen te volgen (de ondertekening van een overeenkomst en het opsturen van een bestelbon aan de leverancier zijn voldoende).

Bovendien staat vandaag ook een bijkomend kanaal ter beschikking van alle gouverneurs en burgemeesters die een BE-Alertovereenkomst hebben ondertekend: ALERT-SMS. Met deze unieke technologie is het mogelijk op lokaal niveau (via een specifieke procedure geïmplementeerd door het Crisiscentrum en de mobiele telefoonoperatoren) een SMS te sturen naar alle geconnecteerde mobiele telefoons op de plaats van het incident (dus niet gebaseerd op geregistreerde adressen). Om ALERT-SMS te activeren, moeten de gemeenten die op BE-Alert geabonneerd zijn contact opnemen met de permanentie van het Crisiscentrum (02/506.47.11) en hen de boodschap en betrokken zone doorgeven. Dit systeem is uniek in België en ontwikkeld met het oog op een toekomstige integratie in BE-Alert.

Meer informatie om je te abonneren op BE-Alert via https://crisiscentrum.be/nl/be-alert
Voor technische vragen: be-alert@ibz.fgov.be

Van juni tot september: grote campagne om iedereen ertoe aan te zetten zich in te zetten voor de eigen veiligheid

Om de bevolking te sensibiliseren voor BE-Alert, start het Crisiscentrum vanaf 13 juni 2017 een grote publiekscampagne. We moedigen de burger om zich in te schrijven via verschillende communicatieacties: een radiospot, affichage, acties op de sociale media, en zelfs een « virtual reality » escape room waarmee we de hele zomer op tour gaan (Plage préférée van Radio 2, Beau Vélo de Ravel van de RTBF, de Gentse Feesten, het Brussels Summer Festival & Fêtes de Wallonie).

Bovendien zullen de gemeenten die een BE-Alertovereenkomst hebben ondertekend, binnenkort affiches ontvangen (formaat A2 en A3) om hun eigen inwoners te informeren over de beschikbaarheid van BE-Alert in hun gemeente en hen uit te nodigen zich te registreren.

Burgers dienen zich gratis in te schrijven op www.be-alert.be. Dankzij deze registratie beschikken alle gemeenten over recente contactgegevens (GSM, vaste telefoon, e-mail, adressen,…).

Aarzel niet via eigen communicatiekanalen alle acties rond BE-Alert te ondersteunen en te delen. Volg hiervoor de website www.be-alert.be en de Facebookpagina Risico-Info Info-Risques.

Voor vragen over deze campagne: laura.pire@ibz.fgov.be of lien.vermeire@ibz.fgov.be

Persbericht weekend 23 - 25 juni 2017

Ma 26.06.2017 - 15:10

Verkeersongeval
Vrijdag 23 juni gebeurde er een verkeersongeval omstreeks 19.00 uur in de Raverschootstraat in Eeklo. Een 45-jarige man uit Eeklo reed er met zijn bromfiets en diende uit te wijken voor een steen op het fietspad, waardoor hij viel.
De hulpdiensten kwamen ter plaatse en namen de man mee naar AZ Alma.
Hij legde een ademtest af, die safe was.


Inbraak in woning
In de Comer-Graafjansdijk in Sint-Laureins werd zaterdagnacht een inbraak vastgesteld.
De eigenaars van de woning verblijven in het buitenland en de inbraak werd opgemerkt door de buurman, die toezicht deed in de woning tijdens hun afwezigheid. Op de benedenverdieping was er wat wanorde waar te nemen. Op het eerste zich werden een laptop en een televisie gestolen.


Verkeersongeval met gewonden
In de Hoogstraat in Eeklo werd een verkeersongeval gemeld op zondagmorgen, omstreeks 10.00 uur. Aldaar kwamen vier fietsers ten val.
Een 77-jarige man was niet gewond en een 65-jarige vrouw uit Zomergem had enkel wat schaafwonden. Twee anderen, een 70-jarige vrouw en een 59-jarige vrouw uit Zomergem, waren wel gewond en werden overgebracht naar AZ Alma.
Daar kregen zij de eerste zorgen toegediend. De aanleiding van het ongeval is wellicht een grote put in de rijbaan.


Diefstal
Zondagavond 25 juni kreeg de Politiezone Meetjesland Centrum melding van een diefstal in Provinciaal Domein Het Leen in Eeklo.
Aldaar werd een 34-jarige man uit Eeklo betrapt door de veldwachter terwijl hij een bananenplant uit de grond aan het trekken was en die wou meenemen. Bovendien plukte hij vier limoenen van een boom die hij in zijn fietstas had verstopt.


Verkeersongeval
Maandagmorgen 26 juni meldde men een verkeersongeval met stoffelijke schade in de Dorpsstraat in Sint-Laureins. Daar had een kop-staartaanrijding plaatsgevonden tussen drie wagens. Geen van de bestuurder werd gewond. De drie bestuurders vulden samen het Europees Aanrijdingsformulier in. Er ontstond geen verkeershinder.