Inbraakpreventie

Een inbreker doet er gemiddeld minder dan 1 minuut over om in te breken en heeft niet langer dan 10 minuten nodig om een buit te verzamelen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer een inbreker er niet in slaagt om binnen de 3 minuten in een woning in te breken, hij in de meeste gevallen zijn poging opgeeft. Met enkele goede gewoontes en eenvoudige aanpassingen kan je je thuis veel beter beschermen tegen een inbraak.  

Goede leefgewoonten.

Je hoeft niet meteen geld te investeren om de kans op een inbraak te verminderen. Je komt al een heel eind met enkele goede leefgewoonten. We zetten ze voor jou even op een rij.

  1. Goed sleutelbeheer: verstop geen sleutels in de omgeving van je woning en laat geen sleutels aan de deuren/ramen hangen.
  2. Sluit ramen en deuren bij het verlaten van de woonst. Laat geen ramen op kiepstand!
  3. Maak contact met je buren, help elkaar door een oogje in het zeil te houden tijdens afwezigheid.
  4. Snoei je haag. Zorg dat de voordeur goed zichtbaar is vanop straat.
  5. Creëer een bewoonde indruk. Maak gebruik van licht met timer op verschillende locaties.

    Let op: tijdens de wintermaanden kan je deze best al activeren vanaf 16u30
  6. Laat kostbare voorwerpen niet in het zicht liggen.
  7. Registreer je kostbare voorwerpen door middel van een foto en een beschrijving van het voorwerp (+ aankoopfactuur). Dit kan ook via de gratis app stopheling.
  8. Wees voorzichtig met wat je post op sociale media, inbrekers kunnen dit ook volgen indien de privacy-instellingen niet zijn ingesteld.
  9. Laat geen werkmateriaal, tuinmateriaal slingeren. Berg deze op en sluit je tuinhuis af!
  10. Vraag gratis diefstalpreventieadvies aan bij de politie. Dit kan door een mail te sturen naar PZ.VIMA.Preventie@police.belgium.eu

Bouwkundige maatregelen.

Je kan natuurlijk ook beslissen om te investeren in een kleine bouwkundige maatregelen die het een inbreker moeilijk maken om je woning binnen te dingen. De simpele mechanische maatregelen zijn over het algemeen betaalbare alternatieven. Bovendien kunnen de juiste stevige ramen en deuren met goede sloten te minstens 3 minuten weerstand bieden. Enkele voorbeelden van bouwkundige maatregelen:

  • bestaande sloten vervangen door sloten met weerstandcategorie 2 van een Europees keurmerk.
  • een veiligheidscilinder met eigendomscertificaat installeren. Door het certificaat kan de sleutel niet zomaar worden nagemaakt, maar het zegt niets over de weerstandskwaliteit tegen inboren of uittrekken. Het controleren van EN 1303 classificatie is daarom zeer belangrijk bij veiligheidscilinders. Het achtste digit geeft het weerstandsniveau weer tegen de inbraakmethodes inboren en uittrekken van de cilinder. Bij het cijfer 0 dient er een veiligheidsrozet of veiligheidsbeslag geadviseerd worden.
  • voor- en achterdeuren uitrusten met een driepuntsluiting, een stevige sluitplaat en een veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging
  • ramen met gelaagd glas laten installeren (33.2 of 44.3) met een afsluitbare hendel gecombineerd met paddenstoelnokken en vlindersluitingen om de 20 cm.
  • ...

 

Elektronische maatregelen

Wil je graag een stapje verder gaan in het beveiligen van je woning? Dan kan je opteren voor elektronische maatregelen zoals een alarmsysteem. Deze zijn vooral nuttig als aanvulling op de bouwkundige maatregelen. 

Indien je opteert voor een alarmsysteem, kan je best de website van Incert consulteren. Deze bied je de garantie dat je samenwerkt met een kwaliteitsvolle installateur. 

Alle systemen (alarm en/of camera) dienen aangemeld te worden op Police-On-Web en zijn gebonden aan enkele wettelijke verplichtingen.

meer informatie kan teruggevonden worden op de website van BeSafe

Alarmsystemen

Camerasystemen