Persbericht: Politiezone TARL en RSZ-Inspectie stellen 12 inbreuken inzake sociale fraude vast – 15 januari 2024

Op maandag 15 januari 2024 controleerde de politiezone TARL samen met de inspectiedienst van de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ-inspectie) sectoren die gevoelig zijn voor inbreuken op de sociale wetgeving en fraudefenomenen zoals zwartwerk en illegale tewerkstelling alsook andere mogelijke vormen van uitbuiting en misbruik.

RSZ

Bij de controle van zowel lompen-, distributie-, koeriersbedrijven en werven werd 12 inbreuken vastgesteld:

  • 4 inbreuken inzake deeltijdse tewerkstelling;
  • 5 inbreuken inzake zwartwerk waarbij 2 betrokkenen genoten van respectievelijk een werkloosheidsuitkering en een invaliditeitsuitkering;
  • 1 zaakvoerder was niet aangesloten als zelfstandige;
  • 2 inbreuken inzake de verplichte werfmelding.

Bij illegale tewerkstelling verricht een persoon arbeid terwijl diens verblijfstitel dit niet toelaat. Bij zwartwerk worden er arbeidsprestaties verricht zonder dat hier sociale bijdragen op worden betaald. De standaardsanctie werfmelding bedraagt 5% ‘boete’ op het totaalbedrag (exclusief BTW) van de factuur van de niet-gemelde (onder)aannemer. 

Verder controleerde de politie tijdens de actie 51 bestuurders op alcohol te Liedekerke. Geen enkele bestuurder was dronken maar 1 bestuurder legde een positieve drugtest af. Er werden nog processen-verbaal opgesteld voor bezit van een gebruikershoeveelheid cannabis en illegaal verblijf.

Labels