Persbericht: multidisciplinaire controleactie horeca – 14/15 mei 2022

Op dinsdag 14 en 15 mei 2022 controleerde de Politiezone TARL samen met de inspectiediensten van de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ), Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), FOD Financiën en FOD Volksgezondheid en FOD Binnenlandse Zaken verschillende horecazaken in de 4 gemeenten.

rsz

Dergelijke controles richten zich op sectoren die gevoelig zijn voor inbreuken op de sociale wetgeving en fraudefenomenen zoals zwartwerk en illegale tewerkstelling alsook andere mogelijke vormen van uitbuiting en misbruik. Bij illegale tewerkstelling verricht een persoon arbeid terwijl diens verblijfstitel dit niet toelaat. Bij zwartwerk worden er arbeidsprestaties verricht zonder dat hier sociale bijdragen op worden betaald.  

De FOD Financiën stelde in 3 keer het ontbreken van een dagontvangstenboek vast. In 2 handelszaken werden inbreuken vastgesteld op vlak van het geregistreerde (‘witte’) kassasysteem en de niet-conforme uitreiking van btw-ontvangstbewijzen. 

De controledienst Tabak en Alcohol van de FOD Volksgezondheid controleerde de naleving van het rookverbod en regelgeving inzake tabak. 

In 10 van de 11 gecontroleerde horecazaken werd het rookverbod nageleefd. In 1 geval was de rookkamer niet als dusdanig aangeduid, de zaakvoerder stelde zich meteen in regel. 

De RSZ-inspectie stelde 6 inbreuken op niet-geregistreerde arbeid (zwartwerk) en 2 inbreuken op deeltijdse arbeid vast. 3 personen waren tewerkgesteld zonder de benodigde studentenovereenkomst.  

De politie stelde in totaal 11 verkeersinbreuken vast. Markante vaststellingen waren 3 inbreuken voor het parkeren op plaatsen voor personen met een beperking. 

Labels