Persbericht: multidisciplinaire controle op fraudefenomenen – 4 november 2022

Op vrijdag 4 november 2022 controleerde de politiezone TARL samen met de inspectiediensten van de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ), het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ), de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), FOD Financiën en FOD Volksgezondheid verschillende zaken in de 4 gemeenten.  

logo

Dergelijke controles richten zich op sectoren die gevoelig zijn voor inbreuken op de sociale wetgeving en fraudefenomenen zoals zwartwerk en illegale tewerkstelling alsook andere mogelijke vormen van uitbuiting en misbruik. Bij illegale tewerkstelling verricht een persoon arbeid terwijl diens verblijfstitel dit niet toelaat. Bij zwartwerk worden er arbeidsprestaties verricht zonder dat hier sociale bijdragen op worden betaald.  

 In totaal werden er 9 controles van ondernemingen uitgevoerd, voornamelijk nachtwinkels en horeca. Daarbij werden diverse inbreuken vastgesteld onder meer inzake sociale wetgeving. 

 De FOD Financiën stelde 1 inbreuk op het dagontvangstenboek en het niet kunnen voorleggen van verantwoordingsstukken vast. De betrokkene riskeert een boete van 2500 euro. In 2 handelszaken werd een inbreuk vastgesteld op vlak van het (geregistreerde - ‘witte’) kassasysteem en/of de niet-conforme uitreiking van btw-ontvangstbewijzen. De betrokkene riskeert een boete van 2000 euro. Verder werd 1 inbreuk vastgesteld aangaande het ontvangstenboek.  

 De controledienst Tabak en Alcohol van de FOD Volksgezondheid verbaliseerde twee handelszaken na inbeslagname meerdere pakken niet-conforme tabaksproducten en niet-conforme cosmeticaproducten.  

De RSZ-inspectie stelde 4 inbreuken op niet-geregistreerde arbeid (zwartwerk) en 2 inbreuken op deeltijdse arbeid vast. Er werd 1 proces-verbaal opgesteld wegens illegale tewerkstelling. Verder werd er een waarschuwing gegeven inzake een studentenovereenkomst en het aangeven van de correcte uren van een flexi-jobber via het interim.  

De politie stelde een proces-verbaal op inzake ontduiking van accijnzen en ging hierbij over tot de inbeslagname van 75,5 liter illegale ingevoerde sterke drank en een grote hoeveelheid cash geld.  

1 illegale vreemdeling werd ter beschikking gesteld van de dienst Vreemdelingenzaken en opgesloten in een gesloten centrum met het oog op repatriëring.