Nieuwsbrief 14 december 2015

Inzet van politiehelikopter en aanhoudingen in Groenendaal

Op donderdag 10 december omstreeks het middaguur merkte een getuige op dat twee mannen over de omheining van een leegstaand gebouw kropen op de Groenendaalsesteenweg in de onmiddellijke omgeving van het station. Even later zag de getuige dat zij met behulp van een touw op de spoorwegberm kropen om hun weg verder te zetten langs de sporen. De politie werd verwittigd en stelde vast dat er in het gebouw was ingebroken. Uit een buurtbevraging bleek dat zij laatst werden opgemerkt langsheen de Terhulpensesteenweg en het bos maar zij konden niet meer worden aangetroffen.

Rond 13.30 u kreeg de politie opnieuw een melding van twee verdachte personen, dit keer in de Bundersdreef. De eigenaar die een natuurinspecteur is had lawaai gehoord aan de schuur achteraan het eigendom. Toen hij ging kijken trof hij er twee mannen aan die met een jerrycan in de hand veinsden op zoek te zijn naar brandstof. Wanneer hij even later vaststelde dat er schade was aan de schuurpoort verwittigde hij de politie en nam hij zijn fiets om de mannen op te sporen. Aan de hand van getuigenissen van andere fietsers aan de rand van het Zoniënwoud kon hij de twee verdachten aantreffen aan een bushalte. De twee werden echter agressief en zetten hun weg verder door over omheiningen te kruipen en de treinsporen over te steken. Wanneer zij een tweede keer de sporen overstaken en oog in oog kwamen te staan met de inspecteur bekogelden zij hem met stenen afkomstig van de spoorweg en vluchtten zij het bos in. De politie van de Druivenstreek, die door de natuurinspecteur telefonisch naar de omgeving werd geleid, riep de hulp in van de politie van Watermaal-Bosvoorde en deed een beroep op de helikopter van de federale politie.

Rond 15.30 u konden de mannen gevat worden op het grondgebied van Watermaal-Bosvoorde. Zij werden overgebracht naar het commissariaat in Overijse voor verhoor en verder onderzoek. Het bleek om dezelfde personen te gaan als deze die opgemerkt werden langsheen de Groenendaalsesteenweg. Beide verdachten, 40 en 24 jaar oud, zonder vaste verblijfplaats in België en van Roemeense nationaliteit, werden ter beschikking gesteld van het parket dat beslist heeft hen voor te leiden bij de onderzoeksrechter in Brussel.

Verkeerscontrole in Overijse

Donderdagochtend 10 december deed de politie van de zone Druivenstreek een controle die voornamelijk gericht was op verkeersveiligheid maar die ook oog had voor het opsporen van dadergroepen en inbrekers. Langsheen de Frans Verbeekstraat en de Hagaard in Overijse werden 166 voertuigen gecontroleerd. Elke bestuurder werd onderworpen aan een ademtest maar niemand werd betrapt op rijden onder invloed van alcohol of drugs. 17 bestuurders negeerden het plaatselijk verkeer op de Hagaard en zullen daarvoor €55 moeten betalen. Drie bestuurders waren geen drager van de veiligheidsgordel (€110). Elf bestuurders kregen een verwittiging inzake niet opzettelijk begane overtredingen zoals defect dimlicht of kentekenplaatverlichting.

Weekendcontrole in Hoeilaart en in Overijse

Zaterdag 12 en zondag 13 december, telkens vanaf 05.00 u in de ochtend, voerde de politie van de zone Druivenstreek meerdere controles uit in Hoeilaart en in Overijse. De controles gebeurden in het kader van de eindejaarscampagne tegen het rijden onder invloed maar ook in het kader van het opsporen van daderbendes. In Hoeilaart werd er gecontroleerd langsheen de Terhulpensesteenweg.

Op een totaal van 207 voertuigen reden vijf bestuurders onder invloed van alcohol. Een bestuurster die na de intrekking van haar rijbewijs toch haar weg verder zette werd onderschept. Op bevel van het parket werd haar voertuig voor een periode van 15 dagen ingehouden en weggetakeld. Eén voertuig werd in beslag genomen omdat het niet geldig verzekerd was. Zes bestuurders werden beboet wegens het niet dragen van de veiligheidsgordel.

In Overijse gebeurde de controle op de Brusselsesteenweg in Jezus-Eik en in het centrum en op de parking langs de Terhulpensesteenweg in Maleizen. Er werden 140 voertuigen gecontroleerd waarvan er drie bestuurders betrapt werden op alcoholgebruik. Twee bestuurders droegen geen veiligheidsgordel. Verder werden nog verschillende processen-verbaal opgesteld voor allerhande inbreuken zoals vervallen schouwingsbewijs of het niet kunnen voorleggen van het rijbewijs. Wie niet niet onder invloed reed kreeg een BOB-sleutelhanger overhandigd.

Dieven op pad in Hoeilaart en in Overijse

Vrijdag 11 december rond 02.00 u constateerde een vrachtwagenbestuurder dat er uit zijn tank ongeveer 50 liter mazout werd ontvreemd. De truck stond geparkeerd in de Jan Lindtsstraat op de openbare weg. De chauffeur merkte het voorval op doordat er een mazoutvlek zichtbaar was op de straat.

Vrijdag 11 december omstreeks 15.45 uur kreeg de politie een melding van een diefstal in een pand aan de Joannes Ruusbroeckweg in Groenendaal. Hier werden vier kettingzagen uit een veranda gestolen.

Zaterdag 12 december tussen 11.00 uur en 17.00 uur werd er ingebroken in een woning in de Charles Melottestraat in Hoeilaart. De daders forceerden een zijraam van de woning en drongen het pand binnen. Er werd heel wat wanorde aangericht.

Woensdag 9 december stelde de politie van de Druivenstreek twee diefstallen vast in de Meerlaan in Maleizen. Op de twee plaatsen werd de zijdeur van de panden open gebroken en drongen de daders binnen en doorzochten verschillende vertrekken.

Donderdag 10 december werd er ingebroken in een woning langsheen de Dreef en in een pand op de Terhulpensesteenweg. Op de beide plaatsen werd een raam geforceerd om binnen te geraken.

Zaterdag 12 december om 09.16 uur werd er een diefstal uit voertuig gesignaleerd in de J.B. Dekeyserstraat in Overijse. Uit een geparkeerde wagen werden een GPS, boorddocumenten en persoonlijke papieren gestolen. De dader gooide een kassei door de ruit langs de bestuurderszijde. Ook de nummerplaat was van het voertuig verdwenen.

Zaterdag 12 december omstreeks 09.43 uur werd de politie gecontacteerd voor een diefstal in een woning in Hertogendal in Jezus-Eik. Het ging om een pand waar renovatiewerken werden uitgevoerd. De onbekenden forceerden een kelderdeur en drongen de woning binnen. Een groot deel van het sanitair materiaal werd meegenomen.

Verdachte personen of gedragingen opgemerkt ?

Aarzel niet en bel onmiddellijk 101.

Labels