Persbericht - zondag 17 maart 2024

Bij een verkeerscontrole op zaterdagavond en -nacht werden 344 bestuurders aan een alcoholcontrole onderworpen. Op de Aarschotsesteenweg, op de Meerdalboslaan en in de Blijde Inkomststraat werd de snelheid van 731 voorbijrijdende voertuigen gemeten.

Persbericht

Verkeersongevallen

Vrijdag om 17 uur gebeurde er een verkeersongeval op het kruispunt van de Rerum Novarumlaan met de Diestsesteenweg in Kessel-Lo. Een 15-jarige fietsster wilde, komende uit de Rerum Novarumlaan, rechtdoor richting Borstelsstraat rijden. Een automobiliste die ook uit de Rerum Novarumlaan kwam, draaide rechtsaf op de Diestsesteenweg en reed het meisje met de fiets aan. Het voorwiel van de fiets kwam onder de auto terecht. De autobestuurster stopte even en zei dat ze haar auto wat verderop zou parkeren. Ze reed echter weg in de richting van Lubbeek en keerde niet meer terug. De tiener bleef gelukkig ongedeerd. Wat later meldde zich een getuige van het verkeersongeval die verklaarde de nummerplaat van de auto gezien te hebben. De politie stelde proces-verbaal op en zal de zaak verder onderzoeken.

Zaterdag om 8.50 uur reed de 28-jarige bestuurder van een vrachtwagen een geparkeerd voertuig aan in de Spreeuwenstraat in Kessel-Lo. De eigenares van de wagen zag het gebeuren en sprak de vrachtwagenbestuurder aan. Aanvankelijk was het de bedoeling om een aanrijdingsformulier in te vullen, maar wanneer duidelijk werd dat de vrachtwagenchauffeur niet alle documenten kon voorleggen, werd de politie erbij gehaald. Die kon vaststellen dat de chauffeur een rijverbod had en dus niet met de vrachtwagen mocht rijden. Toch kon de man een rijbewijs tonen. Dit werd door de inspecteurs tijdelijk in beslag genomen. De aangereden personenwagen raakte zwaar beschadigd en moest getakeld worden. 

Verkeersinbreuk

Zaterdag omstreeks 4.45 uur merkte een politiepatrouille een zwalpende auto op in de Minderbroedersstraat in Leuven. De bestuurster raakte met de wielen meermaals de boordsteen. In een flauwe bocht naar rechts reed het voertuig zelfs even met de rechterwielen over het voetpad. De politie maande de bestuurster aan om te stoppen. Tijdens de alcoholcontrole die erop volgde, legde de 43-jarige vrouw een positieve ademtest af. Haar rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. 

De passagier die rechts vooraan in de wagen zat, toonde zich allerminst tevreden met de politiecontrole. Hij verliet het voertuig en maakte veel misbaar. Aangezien hij kennelijk dronken was, werd de 49-jarige man van zijn vrijheid beroofd en moest hij gaan ontnuchteren in de cel. De politie stelde de nodige processen-verbaal op. 

Inbraak

Zaterdagavond stelde de bewoner van een appartement in de Riddersstraat in Leuven vast dat er ingebroken werd. Het cilinderslot van de toegangsdeur tot het appartement werd afgebroken. Op die manier kon de verdachte het appartement betreden. Bijna alle kamers werden overhoop gehaald. De inbreker kon een laptop, enkele kledingstukken en een som cash geld buitmaken. De politie kwam ter plaatse voor de vaststellingen en stelde proces-verbaal op. 

Verkeerscontrole

Zaterdagavond en -nacht deed de Leuvense politie een grootschalige verkeerscontrole. Er werden inspecteurs met de fiets, met de motorfiets en met de combi ingezet, maar er waren ook anonieme ploegen aan het werk. Er werd gecontroleerd op een tiental locaties, waaronder de Holsbeeksesteenweg, de Aarschotsesteenweg, het Baron August De Becker-Remyplein, de Hertogstraat, de Naamsesteenweg en de Koning Leopold I-straat.

344 bestuurders werden aan een alcoholcontrole onderworpen. Vier van hen testten positief. Eén bestuurder had zo diep in het glaasje gekeken dat hij zijn rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen moest inleveren. Een andere bestuurder had al een totaalverbod voor wat betreft alcohol, maar toch was hij licht geïntoxiceerd. Zijn voertuig werd op bevel van het parket geïmmobiliseerd.

Van 26 foutief geparkeerde voertuigen mogen de eigenaars zich aan een boete verwachten. Ook enkele fietsers liepen tegen de lamp, onder andere omdat ze fietsten met de gsm in de hand of zonder fietsverlichting.  

Een bestuurder had zijn aanhangwagen te zwaar geladen. Het voertuig werd gewogen met een asweger. De man moest ter plaatse een boete van 400 euro betalen. 

Er werd gelijktijdig ook snelheidscontrole gedaan, op de Aarschotsesteenweg, op de Meerdaalboslaan en in de Blijde Inkomststraat. De snelheid van 731 voorbijrijdende voertuigen werd gemeten. 695 chauffeurs hielden zich keurig aan de snelheidslimiet. 36 bestuurders (4,9%) reden te snel en werden geflitst. Eén automobilist reed 68 km/u in een zone 30. Deze laagvlieger zal zich wellicht moeten verantwoorden voor de rechtbank.

Labels