Persbericht - vrijdag 12 april 2024

Dit is het persbericht van vrijdag 12 april 2024 met o.a. aandacht voor een verkeersongval waarbij een 21-jarige fietsster zwaargewond raakte, een bestuurder die betrapt werd op rijden onder invloed van alcohol en drugs, een verkeerscontrole op zwaar vervoer en een inbraak in een huis. 

Persbericht

Verkeersongevallen

Donderdag omstreeks 08.30u raakte een 21-jarige fietsster zwaargewond bij een verkeersongeval met een vrachtwagen. De vrouw stak de afslagstrook van de Koning Boudewijnlaan naar de Tervuursvest in Heverlee over met de fiets, op het moment dat er een vrachtwagen kwam aangereden. Op de oversteekplaats voor fietsers kwam het tot een aanrijding. Hierbij liep de fietsster een gebroken kaak op en ernstige verwondingen aan een been en een enkel. Op basis van verklaringen van getuigen en van de 48-jarige vrachtwagenbestuurder, kwam de fietsster uit een toegangsweg tot de campus Arenberg. Hierdoor zat ze in de dode hoek van de vrachtwagen en heeft de chauffeur haar niet opgemerkt. De fietsster werd overgebracht naar het UZ Gasthuisberg voor verzorging. De vrachtwagenchauffeur legde een negatieve alcohol- en drugstest af. De politie deed de vaststellingen van het ongeval en stelde proces-verbaal op. 

Donderdag rond 23.20u reed een 47-jarige vrouw in de Edouard Remyvest in Leuven met haar auto tegen een geparkeerd voertuig. Enkele omwonenden werden opgeschrikt door de klap en gingen een kijkje nemen. Ze zagen hoe de vrouw met haar beschadigde wagen haar weg trachtte te vervolgen. Een andere getuige zag dat de vrouw moeite had om verder te rijden en liep haar achterna. Iets verderop in de Remyvest zette de vrouw haar wagen aan de kant. Ondertussen was ook de politie ter plaatse. De inspecteurs stelden vast dat de vrouw moeite had om haar uit woorden te komen en dat ze wankel op haar benen stond. De alcoholtest had een positief resultaat. Uit veiligheidsoverwegingen werd de bestuurster van haar vrijheid beroofd en in de cel ondergebracht om te ontnuchteren. Haar rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. De politie deed de vaststellingen van het verkeersongeval en stelde de nodige processen-verbaal op.
 

Verkeersinbreuk

Donderdag om 23.30u merkte een politiepatrouille met een anoniem voertuig een wagen op waarvan de bestuurder aan de Tiensepoort in Leuven hevig accelereerde en slingerde over de weg. Wat verderop parkeerde de 29-jarige bestuurder zijn wagen spontaan op het Professor Roger Van Overstraetenplein. Daar volgde een controle door de politie. De twintiger legde een positieve alcoholtest en drugstest af. De man moest zijn rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen inleveren. 
 

Verkeerscontrole

Donderdag deed de Leuvense verkeerspolitie een controle op zwaar vervoer. Ze werkte hiervoor samen met de FOD Mobiliteit, de Vlaamse Belastingdienst, de omgevingsinspectie en de technische controle langs de weg (GOCA). Alle controlediensten samen haalden een 20-tal vrachtwagens naar de kant. Twee vrachtwagens waren te zwaar geladen en moesten een deel van de lading overladen. Enkele andere chauffeurs waren niet in orde met de rij- en rusttijden. Voorts werden er ook inbreuken vastgesteld inzake de vervoersvergunning en het attest van vakbekwaamheid. Op enkele vrachtwagens was de lading onvoldoende stevig bevestigd. In de marge van de actie werden ook een autobestuurder zonder gordel en een andere autobestuurder met de gsm in de hand beboet.

Er werd voor een totaal van 12.225 euro aan boetes uitgeschreven. De Vlaamse Belastingdienst inde bijkomend nog voor meer dan 2.200 euro aan achterstallige verkeersbelasting. 
 

Inbraak

Vrijdagochtend stelde een bewoonster van een huis in de Borstelsstraat in Kessel-Lo vast dat er bij de buren werd ingebroken. De vrouw geeft dagelijks de kat van de buren eten, aangezien zij op vakantie zijn. Zo stelde ze deze ochtend vast dat er een raam op de eerste verdieping werd ingeslagen. Ze verwittigde de politie. Die kwam ter plaatse en stelde zag dat het om een inbraak ging. De bewoners van het getroffen huis werden op de hoogte gebracht. Het was niet meteen duidelijk of er ook iets gestolen werd. De politie stelde proces-verbaal op. Het labo werd verwittigd voor sporenonderzoek.