Infoavond over brandveiligheid

In november en december 2016 kregen we in Leuven te maken met verschillende zware branden. Deze waren heel confronterend voor de bewoners en de omgeving.

Dit kan echter ook bij jou thuis voorvallen. Heb jij voldoende rookmelders? Zijn ze correct geplaatst? Heb je al nagedacht over een vluchtplan? Is jouw woning voldoende brandveilig?

Brandweerpost Leuven van de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant organiseert, in samenwerking met stad Leuven, op 10 januari 2017 een nazorgmoment om de brandveiligheid bij jou thuis toe te lichten en jou zo optimaal mogelijk te informeren over wat je moet doen als er toch brand ontstaat.

Iedereen is welkom in cc Romaanse Poort, Brusselsestraat 63 in Leuven om 19 uur. Deze infoavond is volledig gratis en vrijblijvend.

Als het brandt in een woning, is het belangrijkste dat heel de familie zo snel mogelijk wakker is. Rookmelders vervangen 's nachts dus je ogen en oren en waarschuwen je op tijd.

Meer dan ooit wil de brandweer het belang van voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan benadrukken. Zij kunnen ons en jullie helpen om het aantal doden en gewonden door woningbranden te doen dalen. Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes.

Eén rookmelder per verdieping is te weinig. Stel, je plaatst een rookmelder in de nachthal en er breekt brand uit in de slaapkamer van je kind. Het duurt dan tot de rook aan de rookmelder komt voordat je verwittigd wordt. De rookmelder gaat te laat alarm geven. Op de kinderkamers en alle slaapkamers hoort dus een rookmelder.

In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg er in elk geval voor dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging of garage, hoorbaar zijn in de slaapkamer.

Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig je woning kunnen verlaten. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (bijv. wie neemt de kinderen mee, langs welke weg kan je naar buiten, waar hangt een sleutel, …).

Op de weg naar buiten, sluit zoveel mogelijk deuren. Op die manier wordt de brand zo veel mogelijk opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof. Waar spreken jullie buiten af? Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de hulpdiensten via het gratis nummer 112.

Beschik je niet over een vluchtroute, sluit zoveel mogelijk deuren en begeef je naar het venster aan de straatzijde. Laat via 112 weten op welke verdieping je je bevindt.

Bij brand is er geen tijd om na te denken: elke seconde telt!

Kom zeker naar de infoavond. Samen kunnen we zorgen voor meer brandveiligheid!

Hulpverleningszone Oost, Vlaams-Brabant

De hulpverleningszone Oost, Vlaams-Brabant is opgericht op 1 januari 2015. Het is een samenvoeging van 8 brandweerposten (Aarschot, Diest, Landen, Leuven, Haacht, Overijse, Scherpenheuvel en Tienen) die instaan voor een hulpverleningszone bestaande uit 32 gemeenten met 521.886 inwoners.

Meer info

Tim Renders - brandweerpost Leuven

E-mail: tim.renders@hvzoost.be

Labels