Fietsveilige week studenten

Dinsdag 14 oktober startte de verkeersveilige week voor fietsers. Loko, de KULeuven, de preventiedienst van de Stad Leuven en de Politie hebben de handen in mekaar geslagen om fietsers te overtuigen een aantal veel voorkomende overtredingen waardoor ze vooral zichzelf in gevaar brengen, achterwege te laten. De politie zet hiervoor studentenflik Nick in samen met 10 levensgrote metalen evenbeelden. De klonen van de studentenflik zullen deze en volgende week overal in het stadsbeeld opduiken.

De eerste metalen studentenflik werd dinsdagnamiddag geplaatst. Hij werd opgesteld op het kruispunt van de Tiensestraat met de Vesaliusstraat. Dat gebeurde onder massale persbelangstelling en in aanwezigheid van o.m. de loko-voorzitter, vice-rector Rik Gosselink en schepen Bieke Verlinden. Uiteraard was ook de enige echte studentenflik Nick er bij .

De metalen studentenflikken zullen de komende tien dagen opduiken op locaties waar fietsers vaak in de verboden richting rijden, waar het rode verkeerslicht wordt genegeerd (vooral bij rechts afslaan), waar vaak fietsers worden opgemerkt terwijl ze al fietsend telefoneren en tenslotte in voetgangerszones.

De sensibiliseringscampagne duurt tien dagen. Daarna volgt een repressievere aanpak. Vanaf 25 oktober zullen fietsers die in overtreding zijn een proces-verbaal krijgen voor hun rijgedrag. Hopelijk heeft het team van de studentenflik ondertussen de meeste fietsers kunnen overtuigen om zich toch aan de verkeersregels te houden.

Wij danken tenslotte de Rotaryclub van Leuven voor de sponsoring van de "blikken Nick-en". Na de fietsveilige week, zullen de klonen van Nick nog worden ingezet voor andere acties, o.m. in het raam van verkeersveiligheidsacties in de buurt van scholen.

Labels