Leuven is ‘diervriendelijke gemeente’

De provincie Vlaams-Brabant heeft op woensdag 21 juni het label 'diervriendelijke gemeente' uitgereikt aan de stad Leuven. De provincie Vlaams-Brabant stimuleert lokale besturen om een diervriendelijk beleid te voeren. Gemeenten die zich inzetten voor dierenwelzijn krijgen het label 'diervriendelijke gemeente'. Daarmee engageren gemeenten zich om 11 actiepunten waar te maken, zoals de aanstelling van een schepen voor dierenwelzijn, het voorzien van uitlaatplaatsen voor honden, de promotie van de kattensterilisatiecampagne en samenwerking met een asiel.

groepsfoto gemeentes label diervriendelijke gemeente

Dierenpolitie

'Onze bijdrage in het behalen van het label 'diervriendelijke gemeente' is groot enerzijds door het zwerfkattenproject en anderzijds door de opvang en het ophalen van gevonden en gewonden dieren en de opvolging ervan', vertelt commissaris Nathalie Janssen, coördinator van de werkgroep dierenwelzijn bij politie Leuven (zeg maar de 'dierenpolitie'), die eind 2011 is opgericht, "Het team dierenwelzijn volgt ook nauwgezet dossiers rond dierenmishandeling en problematisch gedrag van dieren op."

De politie ziet toe op de naleving van de dierenwelzijnswet, die als basis kan dienen voor het merendeel van de tussenkomsten. Het is haar taak elke melding van dierenmishandeling en/of -verwaarlozing ernstig te nemen en gepast tussen te komen. Maar ook tijdens andere interventies en de reguliere opdrachten moeten medewerkers aandacht hebben voor mogelijke inbreuken. Na een eerste onderzoek ter plaatse door de interventiedienst of de wijk, zijn het de leden van de werkgroep dierenwelzijn die de dossiers verder opvolgen. In eerste instantie probeert de politie de eigenaar van het dier te responsabiliseren en te wijzen op zijn verplichtingen. Ze maken met de eigenaar concrete afspraken om op korte termijn het welzijn van het dier te verbeteren. Wanneer de afspraken niet nageleefd worden, bewandelen ze de gerechtelijke weg en wordt er een proces-verbaal opgesteld. Wanneer er geen samenwerking mogelijk is en de toestand niet verbetert, trachten ze de eigenaar te overhalen afstand te doen van het dier en het toe te vertrouwen aan een dierenasiel, waar er een nieuwe thuis gezocht wordt voor het dier. In de meest extreme gevallen van zware verwaarlozing en mishandeling zal het dier in beslaggenomen worden.

De werkgroep behaalde intussen al een aantal mooie resultaten:

  • Een man uit Leuven werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar waarvan 2 met uitstel en een geldboete omwille van mishandeling van zijn honden. De man had vijf pitbulls, waarvan 3 pups. De dieren werden aangetroffen in erbarmelijke omstandigheden: buiten aan een ketting, in de sneeuw bij een temperatuur van -15° zonder schuilhok en zonder eten en drinken. De dieren werden onmiddellijk in beslag genomen. De drie pups werden ter adoptie aangeboden. De twee volwassen dieren kwam de man onder bedreiging even later weg halen uit het asiel. De dieren werden echter een paar maanden later opnieuw in beslag genomen voor nieuwe feiten van ernstige verwaarlozing. De beestjes zaten in een garagebox waar het op dat moment tot meer dan 40° graden werd. Na onderzoek door een gedragstherapeut werd beslist de honden te laten inslapen omdat het niet veilig was ze terug te integreren in de maatschappij.
  • Een PV werd opgesteld tegen een man uit Leuven die zijn puppy na zijn verhuis achterliet in de kelder zonder eten en drinken. De huisbaas kwam dit na twee weken melden. De puppy werd levend aangetroffen, in beslag genomen en overgebracht naar het asiel. Het dier werd intussen geadopteerd en heeft een nieuwe thuis.
  • Op de grens met Bertem werden 27 schapen in beslag genomen. De dieren waren er erg aan toe, hadden schurft, open wonden en lagen tussen kadavers. Deze dieren werden herplaatst in het kader van een begrazingsproject.
  • Het team dierenwelzijn van de Leuvense politie voerde samen met een dierenarts inspecteur van de Vlaamse Overheid controle uit in een niet-erkend asiel in Wilsele, dit naar aanleiding van een melding van dierenverwaarlozing bij de Vlaamse overheid. De eigenares profileerde zichzelf als een dierenopvang voor katten, dit via een website en Facebookpagina. Ze bood ook katten aan ter adoptie. Het ging echter niet om een erkend asiel, noch hield ze zich aan de wettelijke vereisten.Op het moment van de eerste controle weigerde ze de deur te openen. Via de tuin van de buren konden de inspecteurs een kijkje nemen in de tuin van de woning. Deze bleek een groot stort te zijn, vol afval en lege blikjes kattenvoer. De ganse tuin stond volgestouwd met hokjes en krotten waarin katten opgesloten zaten. De dieren hadden geen drinkbaar water en de kattenbakken lagen boordevol uitwerpselen. Ook liepen er nog vijf pony's in de tuin. Deze verkeerden wel in goede gezondheid. Op 17 februari ging de dierenpolitie terug, deze keer met een visitatiebevel en een slotenmaker. In totaal werden 27 katten gevangen en opgevangen in twee dierenasielen in Sint-Truiden en Genk waar ze de nodige medische zorgen kregen. Intussen zijn de meeste onder hen geadopteerd. Er werd proces-verbaal voor dierenverwaarlozing opgesteld.
  • Deze maand werd melding gemaakt van een visje achtergelaten in een vuile bokaal in de blakende zon in de Sint-Maartenstraat. Het diertje werd overgebracht naar het commissariaat en voorzien van proper water. De vis kreeg ondertussen een nieuwe thuis bij de onthaaldames van het Politiehuis en zwemt nu in zijn nieuw aquarium in het gezelschap van twee vriendjes.

'Nogmaals mijn dank aan onze politiemensen, het is in de eerste plaats hun verdienste, dankzij hun dagelijkse inzet en engagement. Daar kunnen we trots op zijn!', beklemtoont Mohamed Ridouani, schepen personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed.

35 diervriendelijke gemeenten

Vlaams-Brabant telt momenteel 35 diervriendelijke gemeenten: Affligem, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Boutersem, Diest, Dilbeek, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Hoeilaart, Kampenhout, Keerbergen, Kraainem, Leuven, Liedekerke, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Pepingen, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw.