Opnieuw succesvolle ALERT-actie dankzij mooie samenwerking

Zaterdagnacht 20 mei 2017 organiseerde de Leuvense politie een grootschalige geïntegreerde en gecoördineerde controleactie op haar grondgebied, dit in samenwerking met verschillende partners. Na een evaluatie van de goede samenwerking in februari van dit jaar, werd met de verschillende partners besloten een gelijkaardige actie te organiseren.

De PZ Leuven werd, naast de inzet van haar eigen middelen waaronder een drughond, motards en gerechtelijke ploegen, bij de uitvoering van de actie ondersteund door 30 aspirant-inspecteurs van politieschool PLOT, interceptieploegen van de Federale Wegpolitie Bertem en controleteams van Vlabel en douane Tienen. Bijkomend ondersteunde de Federale Politie de actie door inzet van de politiehelikopter. De actie kaderde binnen de ondertussen bekende 'ALERT'-campagne.

Twee fases

In een eerste fase, tot ongeveer middernacht werd een controledispositief opgesteld langsheen de Tervuursevest. Alle verkeer komende vanuit de richting van de Koning Boudewijnlaan en uit de richting van de Tervuursevest werd gekanaliseerd langs het viaduct. Het viaduct en de Koning Boudewijnlaan werden hiertoe afgesloten. Alle voertuigen werd door middel van ANPR-scanners gecontroleerd in diverse databanken en werden vervolgens selectief uit het verkeer gehaald ter hoogte van de parking OHL.

In een tweede fase werd een controledispositief ontplooid langsheen de Nieuwe Mechelsesteenweg, dit ter hoogte van het op- en afrittencomplex E314. Langsheen de Nieuwe Mechelsesteenweg en de Mechelsesteenweg werden verschillende controleposten ontplooid waardoor alle verkeer komende uit de richting van het centrum van Leuven en uit de richting van de E314 de ANPR-scanners diende te passeren.

Politiehelikopter in steun

Aangezien bij de vorige controleactie heel wat bestuurders de controle hadden gepoogd te ontvluchten en gezien de omvang van de controleactie, hield de politiehelikopter vanuit de lucht een oogje in het zeil. De crew signaleerde verdachte voertuigen, coördineerde de onderschepping van vluchtende bestuurders en hield de verkeersstroom voortdurend in het oog. Ook nu weer poogden verschillende bestuurders zich op de beide locaties aan controle te ontrekken. Door inzet van de politiehelikopter en de interceptieploegen konden deze bestuurders onderschept worden. Eén bestuurder liet zijn voertuig achter langsheen de Tervuursevest en vluchtte te voet weg. Hij kon, ondanks een zoekactie, in de omgeving van het universitair sportcentrum ontkomen. Een andere bestuurder vluchtte eveneens weg, doch kon worden klemgereden. Daarbij reed de verdachte het tussenkomende politievoertuig aan. De betrokken bestuurder testte positief voor alcohol. Eveneens werden dealershoeveelheden cocaïne aangetroffen in het voertuig.

Resultaten

In totaal werden maar liefst 2005 voertuigen ANPR-gescand en gecontroleerd in politionele en fiscale databanken. Dit leverde zowel voor politie als voor de controleteams van Vlabel en Douane heel wat hits op. Van de gescande voertuigen werden 325 voertuigen en hun inzittenden aan een grondige controle onderworpen. De drughond werden 16 keer ingezet wat 5 keer resulteerde in het aantreffen van drugs die verstopt werd in de voertuigen. Ter hoogte van de Tervuursevest werd de drughond eveneens ingezet om, na afloop van de actie, de berm naast de rijbaan te doorzoeken teneinde drugs aan te treffen die door bestuurders werd weggeworpen. Ook dit resulteerde in het aantreffen van een achtergelaten hoeveelheid verdovende middelen.

Van de gecontroleerde bestuurders testten 9 bestuurders 'P'ositief en 4 'A'larm. Van 3 van hen werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen. Verschillende bestuurders werden bijkomend onderworpen aan een speekseltest, waarvan er 1 'P'ositief resulteerde. Ook het rijbewijs van deze bestuurder werd onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

Verder werden 7 PV's opgesteld wegens 'niet-keuring' en werd 1 PV opgesteld wegens 'niet-verzekering'. Dit voertuig werd in beslag genomen. De politie schreef eveneens een aantal onmiddellijke inningen uit, onder andere voor het niet dragen van de gordel of het voeren van onreglementaire verlichting. Er werden 4 PV's van waarschuwing opgesteld voor diverse overtredingen. Eén persoon stond geseind voor de betekening van een rijverbod, hetgeen ter plaatse werd uitgevoerd.

Er werden 6 PV's inzake bezit verdovende middelen opgesteld (cocaïne, joints, zakjes cannabis, XTC-pillen ..) en 1 PV drughandel (9 zakjes cocaïne). Lastens 1 persoon werd een PV illegaal verblijf opgesteld en werden de nodige maatregelen uitgevoerd.

Resultaten Vlabel en douane

De Vlaamse Belastingdienst betrapte 34 bestuurders op het niet betalen van de verkeersbelasting. In totaal werden hierbij 38 overtredingen vastgesteld voor een totaal bedrag inzake verkeersbelastingen en boetes van 15070, 25 euro. Hiervan werd 14368,25 euro onmiddellijk geïnd. Van twee bestuurders die niet konden of wilden betalen werd het voertuig door Vlabel in beslag genomen. Eén bestuurder werd geverbaliseerd voor het rijden met een voertuig met buitenlandse kentekenplaat.

Het mobiel team van de douane betrapte 5 bestuurders op het niet betalen van penale boetes. 3 van hen konden uiteindelijk het bewijs van een afbetalingsplan voorleggen en konden zo hun weg vervolgen. Twee personen dienden hun openstaande boete onmiddellijk te betalen, dit ten bedrage van 1070,05 euro.

Bijkomend voerde de douane op de dispositieven controles op brandstof uit bij de gecontroleerde voertuigen. Hierbij werd 1 bestuurder betrapt op het gebruik van rode mazout. De bestuurder erkende de feiten en betaalde een minnelijke schikking van 500 euro.