Nog meer blauw gericht op straat - fietsteam

Sinds de invoering van het circulatieplan moet de Leuvense politie, net zoals heel wat andere bedrijven, haar manier van werken afstemmen op de nieuwe situatie in de binnenstad. Enerzijds vraagt een vlotte en efficiënte uitrol van het plan een verhoogde politionele aandacht (verkeersregeling, verkeerscontroles, …) .Anderzijds laten de gevolgen van dit plan (aanrijtijden, beperkingen voor het autoverkeer, …) zich voelen in de wijze waarop de politie al haar taken binnen de Leuvense Ring uitvoert. Daarom wil Politie Leuven haar aanwezigheid op straat nog versterken door het inschakelen van een fietsteam.

De meerwaarde van een fietsteam is veelzijdig:

  • Fietsteams hebben een hogere zichtbaarheid in het straatbeeld door hun lagere snelheid (in vergelijking met politievoertuigen).
  • Patrouilles op de fiets zijn gemakkelijker aanspreekbaar.
  • Ze zijn veel gemakkelijker en sneller inzetbaar in autoluwe en autovrije zones.
  • Door de fietsteams kunnen patrouilles op politievoertuigen meer georiënteerd worden naar de deelgemeentes.

Een interne werkgroep zal zich de komende maanden buigen over de aanwervingsprocedure, de aankoop van kledij en fietsen, het takenpakket, de opleiding …. Daarbij houden ze rekening met ervaringen van politiezones die al met fietsteams werken. De verwachting is om begin 2018 van start te kunnen gaan.