Welkom Rik, de nieuwe studentenflik

Inspecteur Rik De Langhe nam vandaag de fakkel over van Nick als studenteninspecteur. Hij zal voortaan het aanspreekpunt zijn voor de Leuvense studenten. Het studentenleven is hem trouwens niet vreemd, want Rik studeerde zelf criminologie aan de KU Leuven voor hij bij de Leuvense politie kwam. De universiteit en de stad

Studenteninspecteur

Politie Leuven heeft sinds 2000 een eigen doelgroepinspecteur voor de studenten. Het doel van deze functie was een laagdrempelig aanspreekpunt creëren voor de studenten, maar ook het samenleven tussen studenten en Leuvenaars zo vlot mogelijk te laten verlopen. "Wie denkt dat de studenteninspecteur zijn dagen vult op sociale media en zijn nachten op studentenfuiven heeft het grondig mis. Onze studenteninspecteur is de cruciale schakel tussen de studenten en de politie en de associatie KU Leuven en de politie. Hij zorgt er mee voor dat Leuven leefbaar blijft voor iedereen door de overlast in de kern aan te pakken, namelijk bij de studenten zelf en te zoeken naar structurele oplossingen. Intussen hebben ook andere studentensteden ons voorbeeld gevolgd en een studenteninspecteur aangeduid", zegt Hans Gooris, diensthoofd Doelgroepenwerking (en ooit zelf studentenagent).

Doelstellingen van Rik

Rik heeft drie doelstellingen vooropgesteld die hij wil verwezenlijken in zijn functie:

In de eerste plaats wil ik een vertrouwenspersoon zijn voor hen als ze politionele of andere vragen hebben. De studenten kunnen altijd bij mij terecht. Dit kan zowel via sociale media maar voor grote en specifieke vragen gaat mijn voorkeur uit naar een 'real life' gesprek. Ze kunnen bij mij terecht op mijn politieantenne of op afspraak.

Ten tweede wil ik midden in het studentenleven staan zodat ik weet wat er leeft onder de studenten. Op deze manier kan ik sneller inspelen op problemen of beter nog problemen zien aankomen en vermijden dat ze zich voordoen.

Tenslotte zal ik als studenteninspecteur studenten inlichten over bepaalde aandachtspunten van onze politiezone en de stad Leuven (verkeer, overlast,…). Dit zal gebeuren aan de hand van de nodige campagnes en acties. Indien nodig zal hun gedrag op een constructieve manier bijgestuurd worden. In het kader van verkeer zal ik regelmatig in het straatbeeld te zien zijn. Dit niet alleen tijdens acties, maar ik zal mijn verplaatsingen ook met de fiets of te voet doen.

Contact

Onze studenteninspecteur is bereikbaar via:

Nick de flik

Wij bedanken ex-studentenflik Nick Vandenbussche voor zijn jarenlange inzet en wensen hem veel succes in zijn nieuwe uitdaging als toekomstig hoofdinspecteur.