Voetganger, laat je zien in het verkeer!

Als voetganger kan je het risico op een ongeval aanzienlijk verkleinen door altijd goed op te vallen onderweg. De andere weggebruikers en zeker automobilisten kunnen je dan tijdig zien en vooral op tijd reageren. Op www.secunews.be is er een interessant artikel over verschenen. 

In het donker en ook bij slecht weer is de zichtbaarheid aanzienlijk minder! Het is zelfs zo dat je als voetganger met donkere kleren pas vanop 20 meter zichtbaar bent voor een automobilist die met zijn dimlichten aan naar je toe komt gereden. Als die bestuurder dan 50 km/u rijdt, kan hij nooit op tijd stoppen als je plots voor hem opduikt. Hij heeft immers zelfs op een droog wegdek maar liefst 26 meter nodig om helemaal stil te staan. 



Met lichte, heldere kleren ben je daarentegen al zichtbaar vanop 50 meter.



Het is nog veel veiliger om retro reflecterende kleren of retro flecterend materiaal te dragen: dan ben je al zichtbaar vanop 150 meter en dat maakt een wereld van verschil! Zelfs tegen 120 km/u kan een chauffeur dan nog tijdig stoppen, een auto heeft dan 102 meter nodig om volledig tot stilstand te komen.



Kortom: ’s nachts, maar ook overdag bij slecht weer draag je best retro reflecterende kledij of kleren waarin retro reflecterende elementen zijn verwerkt of waarop je zelf retro reflecterende accessoires hebt aangebracht. Zo val je voor automobilisten van ver op!



Ook al is het licht en is de zichtbaarheid goed, je hebt er alle baat bij dat chauffeurs je van ver kunnen zien.

zichtbaarheid





Ook de kwaliteit is van belang!

Controleer of de kledij voldoet aan de minimumeisen voor fluorescerend en reflecterend materiaal. Er zijn Europese richtlijnen die de kwaliteit ervan garanderen.

Zo moet professionele kledij van wegenwerkers voorzien zijn van het certificaat EN 20471

Fluohesjes voor niet-professionele doeleinden moeten aan de minder strenge EN 1150-norm voldoen.

Bovendien mag zo’n hesje aan de zijkant geen openingen hebben van meer dan 5 cm.



Moeten voetgangers lichtjes dragen?



Alleen als voetganger op stap

Je bent als individuele voetganger niet verplicht om verlichting te dragen in het donker, ongeacht waar je stapt. Lichtjes zijn wel een echte aanrader, ze doen je immers veel beter opvallen! 

Kies bovendien altijd de veiligste plek om te stappen. Als je te voet alleen op stap bent ben je verplicht om de begaanbare trottoirs of verhoogde bermen te volgen. Indien er geen zijn volg je de begaanbare gelijkgrondse bermen. Zijn er geen begaanbare trottoirs of bermen, dan mogen de voetgangers de andere delen van de openbare weg zoals parkeerstroken of fietspaden volgen. 

Als je op het fietspad stapt moet je uiteraard voorrang geven aan fietsers en bromfietsers. Kan je toch niet anders dan op de rijbaan stappen, dan moet je zo dicht mogelijk bij de linker rand blijven. 



In groep op pad met een leider

Een groep voetgangers vergezeld door een leider [1] mag rechts op de rijbaan in rijen stappen en moet als het donker is en ook overdag bij slechte zichtbaarheid verlicht zijn. Dat moet links vooraan met een wit of geel licht gebeuren en links achteraan met een rood licht. In geval van een grote, lange groep moet er middenin de groep aan de linkerkant ook nog een wit of geel licht gedragen worden.

Een groep voetgangers met een leider mag ook links op de rijbaan stappen op voorwaarde dat ze uit minstens 5 voetgangers bestaat die dan achter elkaar moeten wandelen. De verlichting, zoals die hierboven beschreven, moet in dat geval aan de rechterkant gedragen worden. 

Kies ook nu weer voor de veiligste oplossing en dat is natuurlijk niet altijd de rijbaan!



En wat als je met een voortbewegingstoestel op pad gaat?

Rijd je met je skateboard, een (elektrische) step of een monowheel niet sneller dan stapvoets, dan moet je de regels voor voetgangers volgen en ben je net als een voetganger verplicht om op de begaanbare trottoirs of bermen te rijden (zie hierboven). Als die er niet zijn dan moet je links op de rijbaan rijden en bovendien moet je vooraan rechts een rood licht en achteraan rechts een wit of geel licht dragen. Die lichten mogen in één enkel toestel verenigd zijn.



Let op waar je oversteekt! 



Steek altijd over op een zebrapad. Wanneer er op minder dan ongeveer 20 meter een oversteekplaats voor voetgangers is moet je daar oversteken. In het andere geval doe je dat best daar waar je zelf het aankomende verkeer goed kunt zien en waar de anderen jou goed kunnen zien, dus nooit tussen geparkeerde voertuigen, in een bocht, op een helling of onder een brug.



Bron: www.secunews.be., Werner VAN CANT, Politiecommissaris o.r. 

 

Labels