VERKEERSREGELS VOOR FIETSERS

Wo 15.03.2017 - 10:27

Vele fietsers verschijnen in het straatbeeld dankzij de eerste zonnestralen. Om de veiligheid op de weg te bewaken, lijsten we hieronder nog even de verkeersregels voor fietsers op.

PLAATS VAN DE INDIVIDUELE FIETSER

 • Fietsers zijn verplicht om altijd de fietspaden te gebruiken. De fietspaden worden aangeduid door twee evenwijdige witte onderbroken strepen of door de ronde blauwe verkeersborden met afbeelding van een fiets in.
 • Bij gebrek aan fietspaden mag je de parkeerzones en gelijkgrondse bermen gebruiken die rechts gelegen zijn.
 • Buiten de bebouwde kom mogen fietsers zelfs de voetpaden en verhoogde bermen gebruiken om op te fietsen.
 • Als deze niet aanwezig zijn, is het fietsen op de rijbaan vanzelfsprekend toegelaten.
 • Fietsers mogen maximum met twee naast elkaar fietsen op de rijbaan.
  • Uitzondering: wanneer het kruisen met een tegenligger onmogelijk wordt binnen en buiten de bebouwde kom en als er achteropkomend verkeer in aantocht is buiten de bebouwde kom.
 • Om je intenties vooraf kenbaar te maken, steek je als fietser best je arm uit telkens als je van richting gaat veranderen.
 • Zorg er ook voor dat je fiets steeds wettelijk in orde is.

PLAATS VAN DE FIETSER IN GROEP

Fietsers in groep (vanaf 15 personen) hebben twee mogelijkheden: ofwel volgen ze dezelfde regels als de individuele fietser ofwel volgen ze de regels die gelden voor fietsers in groep. Een groep heeft meer mogelijkheden maar ook bepaalde verplichtingen na te leven.

 • Ook al zijn er fietspaden aanwezig, dan is het gebruik ervan niet verplicht.
 • Je mag met twee fietsers naast elkaar rijden op de rijbaan, op voorwaarde dat je één groep blijft en niet meer dan de helft van de rijbaan inneemt.
 • Groepen van 15 tot 50 fietsers mogen zich laten begeleiden door ten minste twee wegkapiteins en één of twee begeleidende auto's.
 • Bij groepen van ten minste 51 fietsers, is de inzet van twee wegkapiteins en de inzet van twee begeleidende auto's verplicht.

OVERSTEKEN VAN DE RIJBAAN

Als je als fietser de rijbaan oversteekt of op de rijbaan komt om linksaf te slaan, dan moet je voorrang geven aan de weggebruikers die de rijbaan volgen. Als er in de omgeving een oversteekplaats voor fietsers aanwezig is in de vorm van witte blokken op de rijbaan, dan moet je deze gebruiken. Je hebt op deze oversteekplaats wel geen voorrang op de automobilisten. Begeef je dus steeds voorzichtig op de oversteekplaats, rekening houdend met de naderende voertuigen.

De verschillende methoden van phishing

Di 28.02.2017 - 10:13

Klassieke phishing

Fraudeurs misbruiken het logo en de identiteit van uw bank om er frauduleuze e-mails mee te maken. Als u een e-mail van uw bank krijgt, controleer dan eerst het e-mailadres van de zender. Bekijk ook de inhoud van de e-mail. Wordt u gevraagd om uw bankgegevens na te kijken via een link in de mail? Dan brengt de link u misschien naar een valse aanmeldpagina die sprekend lijkt op die van uw online bank. Daar wordt u gevraagd om gegevens in te vullen of handelingen uit te voeren. Voor u het weet, hebt u al uw vertrouwelijke gegevens doorgespeeld.

Uw bankinstelling zal nooit via e-mail of telefoon om vertrouwelijke gegevens vragen die ze al heeft, zoals uw e-mail, uw adres of uw rekeningnummer. Hetzelfde geldt voor de cijfercodes die uw kaartlezer aanmaakt.

Vishing

U krijgt mogelijk ook een bedrieglijk telefoontje van iemand die zich voordoet als een medewerker van uw bank. Deze persoon vraagt u naar enkele cijfercodes die u met uw bankkaart en kaartlezer aanmaakt. Zogezegd om de update van uw gegevens te bevestigen. In werkelijkheid is het een fraudeur die betalingen doet vanaf uw rekening met behulp van de codes die u geeft.

Phishing via bankkaartbestellingen

U krijgt een e-mail met de vraag om u aan te melden in uw Home'Bank om zogezegd een bestaande bankkaart te vervangen of om een nieuwe kaart te bestellen. U moet gewoon op de link in de e-mail klikken maar de link leidt naar een valse aanmeldpagina. Daar wordt u gevraagd om persoonlijke informatie in te vullen zoals uw ID en Card ID, Home'Bank-paswoord en geheime pincode van uw huidige bankkaart. Met deze informatie kunnen de fraudeurs zich aanmelden in uw echte online bank en er een nieuwe bankkaart aanvragen.

Die kaart kunnen ze onderscheppen door bijvoorbeeld uw brievenbus te forceren.
Ze kunnen u ook vragen om de oude bankkaart per post op te sturen met als voorwendsel dat bijvoorbeeld oude kaarten gerecycleerd worden. Het adres dat ze opgeven is natuurlijk hun eigen adres.

In beide gevallen komen de fraudeurs in het bezit van uw actieve kaart én geldige geheime pincode.

Wat moet ik absoluut onthouden?

 • Ga alleen naar de aanmeldpagina van Home'Bank of Business'Bank en nooit via een link in een e-mail.
 • Controleer de URL als u online winkelt op het moment dat u betaalt. Als de URL met "https://" begint, weet u dat u in een beveiligde omgeving zit.
 • Geef nooit vertrouwelijke info via e-mail of telefoon.
 • Geef nooit uw pincode of de cijfercodes van uw kaartlezer.
 • Stuur uw bankkaart nooit op via de post. Knip de kaart en de chip ervan altijd door als u ze niet meer gebruikt of als ze niet meer geldig is.
 • Vul de geheime pincode van uw bankkaart nooit in op een website.
 • Krijgt u tijdens uw online shopping een mail met een link om uw aankopen te betalen? Klik er niet op. Een betaling gebeurt nooit via e-mail!

Bron: https://www.ing.be/nl/retail/phishing

Cannabisplantage ontmanteld en opgeruimd!

Wo 08.02.2017 - 20:09


Gisteren ( 07.02.2017 ) voerden speurders van de lokale recherche van de PZ Kanton Borgloon een huiszoeking uit te Heers. Tijdens deze zoeking werd er een in werking zijnde cannabisplantage aangetroffen.

Voor aanvang van de huiszoeking arresteerden de speurders een 46 jarige Nederlandse onderdaan.
Tijdens de controle van zijn voertuig werden in totaal 6 grote plastieken vuilniszakken met cannabis aangetroffen.
Het gecontroleerde voertuig, een Mercedes Sprinter, bleek eveneens geseind te staan als gestolen.

De Nederlandse verdachte werd vandaag voorgeleid bij de Tongerse Onderzoeksrechter, die de verdachte onder aanhoudingsmandaat plaatste en liet opsluiten in de gevangenis te Hasselt.

De plantage, bestaande uit meer dan 600 planten, werd volledig ontmanteld en opgeruimd door de civiele bescherming van Brasschaat.
De diensten van INFRAX kwamen eveneens terplaatse voor het afsluiten van de stroomtoevoer, aangezien er een illegale aftakking van het elektriciteitsnetwerk was.

Het labo van de Federale gerechtelijke Politie stapte ter plaatse af voor verder sporenonderzoek.

Het verdere onderzoek wordt gevoerd door de lokale recherche van de PZ Kanton Borgloon.