Gebruikte bromfietsen, lichte vierwielers en speed-pedelecs nog steeds zonder inschrijving

Ma 05.02.2018 - 11:00

Je bezit een tweedehands voertuig dat in België in gebruik werd genomen voor 31 maart 2014 maar je hebt nagelaten dit voertuig in te schrijven tijdens de regularisatieperiode die op 11 december 2017 werd beëindigd? Wat kan je nu nog doen?

 • Verzamel de goedkeuringsdocumenten van het voertuig.
  • Het origineel Europees of Belgisch gelijkvormigheidsattest (of duplicaat) of een duidelijk leesbare kopie.
  • Of een attest van verlies/diefstal van het gelijkvormigheidsattest afgeleverd door de Politie voor zover de bromfiets er ooit één gehad heeft.
  • Of een attest afgeleverd door de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (zie http://www.bfov-fbva.be) voor een voertuig ouder dan 25 jaar, zonder documenten.
 • Begeef je met het document naar een bpost-kantoor. Bpost zal de technische gegevens van jouw voertuig intoetsen en overmaken aan de DIV.
  • Indien de overdracht van gegevens mislukt zou zijn, voeg dan het bewijs van verwerping door de informatica bij het formulier voor de aanvraag tot inschrijving dat je bij je verzekeraar verkrijgt. Bezorg dat alles aan de DIV.
  • Indien alles in orde is, zal je van bpost een formulier voor de aanvraag tot inschrijving ontvangen. Dit dien je te vervolledigen, te ondertekenen en voor te leggen aan je verzekeraar. Deze zal dan de inschrijving verwezenlijken via de toepassing WebDIV en zal je een fiche bezorgen met daarop de korte inhoud van de inschrijving.

De postbode bezorgt je daarna een kentekenplaat dat je op je voertuig bevestigt. Bewaar zorgvuldig het kentekenbewijs. Dit bestaat uit twee delen: één luik om thuis te bewaren en een ander om te bewaren in het voertuig.

Bijzonder geval: de speed-pedelecs

De beslissing werd genomen om een bijkomend jaar toe te kennen voor de regularisatie van gebruikte speed-pedelecs. Gelieve dus nog enig geduld uit te oefenen tot de reglementering daaromtrent aangepast is. Je zal zeker worden geïnformeerd over de te volgen werkwijze.

Indien je nog niet beschikt over een Europese goedkeuring voor je speed-pedelec, neem je best de nodige stappen om een individuele goedkeuring te bekomen bij één van de gewesten:

https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/voertuigen_en_onderdelen/regionale_homologatie_diensten

OPGELET: een voertuig zonder goedkeuring mag niet in het verkeer worden gebracht!

Resultaten verkeerscontrole 03/02/2018

Ma 05.02.2018 - 10:39

Afgelopen weekend werd tijdens de nacht van zaterdag op zondag in Wellen en Borgloon uitgebreid gecontroleerd op snelheid en alcoholgebruik achter het stuur.

Er dienden 15 PV's opgemaakt te worden:

 • 1 proces-verbaal van waarschuwing voor verlichting
 • 4 onmiddellijke inningen voor alcholgebruik achter het stuur
 • 3 processen-verbaal voor alcoholgebruik achter het stuur
 • 3 processen-verbaal voor drugs in het verkeer met intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen tot gevolg
 • 3 processen-verbaal voor drugsbezit
 • 1 proces-verbaal voor niet-verzekering en niet-keuring van een voertuig.

Van de 950 gecontroleerde voertuigen, werden 156 bestuurders betrapt op een overdreven snelheid. Zij zullen hiervoor later nog een flitsboete krijgen.

40-jarige verdachte uit Jesseren aangehouden

Do 11.01.2018 - 14:24

De lokale recherche van Politiezone kanton Borgloon heeft gisteren een 40-jarige inwoner uit Jesseren gearresteerd.

De speurders voerden al enkele weken een onderzoek naar mogelijke drugshandel lastens deze man. Toen er in de nacht van 19 op 20 december 2017 op een zestal plaatsen in het centrum van Borgloon werd ingebroken, kwam de verdachte ook voor deze feiten in aanmerking.

De speurders voerden gisteren, met bijstand van een drugshond van de Federale Politie, een huiszoeking uit in de woning te Jesseren en konden de verdachte arresteren. Tijdens deze huiszoeking werden nog enkele bezwarende elementen gevonden inzake diefstallen te Diepenbeek, Hoeselt en Bilzen.

De verdachte, die geen onbekende is voor het gerecht, werd vandaag voorgeleid bij de Tongerse onderzoeksrechter, die hem liet opsluiten in de gevangenis van Hasselt.