Gebruikte bromfietsen, lichte vierwielers en speed-pedelecs nog steeds zonder inschrijving

Ma 05.02.2018 - 11:00

Je bezit een tweedehands voertuig dat in België in gebruik werd genomen voor 31 maart 2014 maar je hebt nagelaten dit voertuig in te schrijven tijdens de regularisatieperiode die op 11 december 2017 werd beëindigd? Wat kan je nu nog doen?

 • Verzamel de goedkeuringsdocumenten van het voertuig.
  • Het origineel Europees of Belgisch gelijkvormigheidsattest (of duplicaat) of een duidelijk leesbare kopie.
  • Of een attest van verlies/diefstal van het gelijkvormigheidsattest afgeleverd door de Politie voor zover de bromfiets er ooit één gehad heeft.
  • Of een attest afgeleverd door de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (zie http://www.bfov-fbva.be) voor een voertuig ouder dan 25 jaar, zonder documenten.
 • Begeef je met het document naar een bpost-kantoor. Bpost zal de technische gegevens van jouw voertuig intoetsen en overmaken aan de DIV.
  • Indien de overdracht van gegevens mislukt zou zijn, voeg dan het bewijs van verwerping door de informatica bij het formulier voor de aanvraag tot inschrijving dat je bij je verzekeraar verkrijgt. Bezorg dat alles aan de DIV.
  • Indien alles in orde is, zal je van bpost een formulier voor de aanvraag tot inschrijving ontvangen. Dit dien je te vervolledigen, te ondertekenen en voor te leggen aan je verzekeraar. Deze zal dan de inschrijving verwezenlijken via de toepassing WebDIV en zal je een fiche bezorgen met daarop de korte inhoud van de inschrijving.

De postbode bezorgt je daarna een kentekenplaat dat je op je voertuig bevestigt. Bewaar zorgvuldig het kentekenbewijs. Dit bestaat uit twee delen: één luik om thuis te bewaren en een ander om te bewaren in het voertuig.

Bijzonder geval: de speed-pedelecs

De beslissing werd genomen om een bijkomend jaar toe te kennen voor de regularisatie van gebruikte speed-pedelecs. Gelieve dus nog enig geduld uit te oefenen tot de reglementering daaromtrent aangepast is. Je zal zeker worden geïnformeerd over de te volgen werkwijze.

Indien je nog niet beschikt over een Europese goedkeuring voor je speed-pedelec, neem je best de nodige stappen om een individuele goedkeuring te bekomen bij één van de gewesten:

https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/voertuigen_en_onderdelen/regionale_homologatie_diensten

OPGELET: een voertuig zonder goedkeuring mag niet in het verkeer worden gebracht!

Contacteer ons

Dringende politiehulp
101

Algemene informatie
011 49 44 00