Ben je slachtoffer van een schijn- of gedwongen relatie ?

De federale overheid pakt uit met een nieuwe campagne tegen schijnrelaties en gedwongen huwelijken : "Wees geen slachtoffer van een schijn- of gedwongen relatie !".

Het beeld van de campagne is een hand met een 'schijnring' aan de ringvinger. Doel is om mensen ervan bewust te maken dat zij zelf of een familielid of kennis een risico lopen.

En dat ze weten dat ze kunnen reageren voor het te laat is.

Vreemdelingen, soms met Belgen als medeplichtigen, misbruiken een huwelijk of het wettelijk samenwonen om aan een verblijfsrecht te geraken. In dergelijke gevallen is er sprake van een schijnrelatie waarbij ofwel beide partners het misdrijf plegen, ofwel één van beiden dader is en de andere slachtoffer.

De belangrijkste doelgroepen zijn vrouwen, maar ook mannen kunnen slachtoffer worden. Extra focus ligt op de grootste risicogroepen zoals vrouwen tussen 16 en 25 jaar oud aan wie wordt voorgesteld om een relatie aan te gaan met een persoon uit bijvoorbeeld Marokko, Algerije, Turkije of Tunesië. Maar ook vrouwen van rijpere leeftijd zijn een risicogroep : zij ontdekken op vakantie de liefde en trappen soms zo in de val.

De boodschap van de campagne wordt verspreid via een brochure, via de website ibz.be en via visitekaartjes (die kunnen discreter verdeeld worden dan de grotere brochure).

De campagne is het resultaat van een samenwerking tussen slachtoffers, verenigingen die strijden tegen schijn- en gedwongen relaties, de Dienst Vreemdelingenzaken, de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en lokale en federale overheidsdiensten en politiediensten. De campagne is het sluitstuk van ene reeks maatregelen die de federale regering nam tegen schijnrelaties en gedwongen huwelijken.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Heusden-Zolder via het contactformulier of telefonisch via 011 45 01 11.