Parkeerkaart voor mindervaliden

Wie heeft recht op een parkeerkaart voor personen met een handicap? Waar aanvragen? Hoe moet ik de kaart gebruiken ?

De parkeerkaart wordt verleend aan :

Personen met een permanente invaliditeit van minstens 80 %. Personen met een blijvende invaliditeit aan de onderste ledematen van ten minste 50 %. Personen die volledig verlamd zijn aan de bovenste ledematen of waarvan de bovenste ledematen geamputeerd zijn. Burgerlijke of oorlogsinvaliden met minstens 50 %. Personen met een verminderde zelfredzaamheid van 12 punten op de schaal van zelfredzaamheid (mensen die voordien geen 12 punten haalden op deze schaal, kunnen sinds 1 maart 2003 toch een kaart bekomen op voorwaarde dat ze minstens 2 punten behalen op het criterium "verplaatsingsmogelijkheden"). Elke aanvrager wordt medisch gecontroleerd. Heeft de aanvrager al een dossier bij de dienst tegemoetkomingen of een attest van een andere overheidsdienst waaruit de behoefte aan een parkeerkaart blijkt, dan is een medische controle niet nodig.

Waar aanvragen ?



Voor de oorlogsinvaliden en de militaire invaliden in vredestijd: Federale Overheidsdienst Financiën, administratie der pensioenen, Financietoren bus 31, Kruidtuinlaan 50, 1070 Brussel.

Voor de burgerlijke oorlogsinvaliden: Federale Overheidsdienst Sociale zaken, dienst voor oorlogsslachtoffers, Zelfbestuurstraat 2-4, 1070 Brussel.

Voor andere belanghebbenden : Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, Bestuursdirectie van de Uitkeringen aan Personen met een handicap, Zwarte Lievevrouwstraat 3c, 1000 Brussel.

Hoe de kaart gebruiken ?



De kaart geeft recht op parkeerplaatsen die uitsluitend voorbehouden zijn aan personen met een handicap, op onbeperkt parkeren op plaatsen waar de parkeertijd beperkt is (dit is de blauwe zone), of gratis parkeren op plaatsen waar de parkeertijd d.m.v. een parkeermeter beperkt is (afhankelijk van de gemeente) en op gratis parkeren op de parkeerplaatsen van de NMBS.

In onze gemeente mag u met deze kaart parkeren op de voorbehouden plaatsen, maar bent u wel verplicht te betalen aan parkeermeters of uw parkeerkaart zichtbaar en correct te gebruiken. OPGELET : u wordt beboet bij een overtreding.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Heusden-Zolder via het contactformulier of telefonisch via 011 45 01 11.