Vergunningen voor het openen van een café, taverne, restaurant

  Voor je een zaak opent zijn er enkele formaliteiten die moeten vervuld zijn. Er zijn een aantal regels waaraan iedere zelfstandige moet voldoen. Maar er zijn ook een aantal specifieke regels voor de horecazaken. Vraag je vergunningen tijdig aan. Doe dit 4 weken voor de geplande openingsdatum, want zonder deze documenten mag je je zaak niet openen.

Indien je gegiste of sterke dranken wilt schenken moet je voorafgaand aan de opening in het bezit zijn van een "positief bericht" ondertekend door de burgemeester of zijn gevolmachtigde. Je doet een "aanvraag voor een positief bericht" bij de lokale politie.

Neem je hiervoor ook personeel in dienst dan bezorg je de lokale politie ook de lijst van de werknemer(s) . Je vult hiervoor de "bijlage 1 bij aanvraag positief bericht" in.

Uitbaters en werknemers bezorgen ons samen met de aanvraag een uittreksel uit het strafregister. Je kan dit afhalen op de dienst bevolking van uw woonplaats.

Indien je in de zaak kansspelen wilt plaatsen moet je in het bezit zijn van een vergunning afgeleverd door de Kansspelcommissie. Om een aanvraag voor een vergunning in te dienen moet het aanvraagformulier vergezeld zijn van het "advies van de burgemeester". Dit kan je aanvragen bij de lokale politie. Duidt dit aan op het formulier "aanvraag voor een positief bericht" Het aantal en de soort kansspelen is beperkt tot 2. De vergunning is 5 jaar geldig en hernieuwbaar.

Je mag je horecazaak uitbaten tot 01.00 uur 's nachts. Wil je later openblijven dan heb je toelating nodig. Hiervoor vul je het formulier "aanvraag opheffing sluitingsuur" in.

Dit document is ook 5 jaar geldig en hernieuwbaar

Bovendien vraag je aan de brandweer een brandweervergunning aan. Hiervoor kan je terecht bij de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg op 011/24.88.28. Op grond van het brandveiligheidsverslag beslist de burgemeester of hij al dan niet een brandweervergunning aflevert.

Bezorg je aanvraagformulieren via mail aan: pz.heusden-zolder@police.belgium.eu of breng ze binnen in het politiecommissariaat in de Rectorstraat 2 in Heusden-Zolder.

Meer informatie vind je in de "Startersbrochure Horeca" die uitgegeven werd door het ondernemersloket Heusden-Zolder.

Adviesaanvraag brandpreventie

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Heusden-Zolder via het contactformulier of telefonisch via 011 45 01 11.