Groot gelijk dat je drugsvrij rijdt!

De belangrijkste deal voor een leuk avondje uit, is die met je vrienden. De perfecte avond kan er voor iedereen anders uitzien. Maar wat je plannen ook zijn, en hoe je ook kiest om je te amuseren, spreek op voorhand af hoe iedereen veilig thuis geraakt. Want pas dan zijn je plannen compleet. Deal?

Groot gelijk dat je drugsvrij rijdt

In november liet de VSV een bevraging uitvoeren bij Vlaamse automobilisten tussen de 18 en 54 jaar over rijden onder invloed (1). De resultaten voor drugs en lachgas zijn frappant:

  • 15% van de bestuurders tussen 18 en 35 jaar verklaart dat ze wel eens met de wagen rijden minder dan vier uur nadat ze drugs of lachgas hebben gebruikt. In de leeftijdsgroep van 36 tot 54 jaar gaat het om 8%. 
  • 8% van de 18- tot 35-jarigen combineert drugs, lachgas en/of alcohol. Lachgas en XTC/MDMA komen met 7% op een gedeelde tweede plaats, 6% verklaart onder invloed van cannabis te rijden en 5% na gebruik van cocaïne.

Zelfoverschatting, gebrek aan zelfcontrole en een verkeerde inschatting van de sociale omgeving blijken de belangrijkste redenen om onder invloed van drugs achter het stuur te kruipen:

  • 4 op de 10 gebruikers van cannabis, cocaïne en XTC/MDMA denken nog veilig te kunnen rijden na gebruik.
  • 1 op de 5 druggebruikers vindt het moeilijk om geen drugs te gebruiken, zelfs als ze weten dat ze nog moeten rijden.
  • 1 op de 5 druggebruikers denkt dat hun vrienden het OK vinden om onder invloed van drugs te rijden.

Deze cijfers tonen aan dat er nood is aan permanente aandacht voor rijden onder invloed van drugs, en dat sensibilisering en handhavingsacties rond dit thema levensnoodzakelijk zijn. Drugs en rijden gaan immers nooit samen: het gaat om stoffen die de normale werking van de hersenen wijzigen en daardoor altijd een negatieve impact op de rijvaardigheid hebben. Sommige stoffen hebben bovendien gevaarlijke nawerkingen die uren later nog voor een verhoogd ongevallenrisico kunnen zorgen.

Politiecontroles

Net als op andere momenten van het jaar voert de politie ook in de eindejaarsperiode drugcontroles uit, al dan niet in combinatie met alcoholcontroles. Sinds 2011 stijgt het aantal vastgestelde inbreuken voor rijden onder invloed van drugs in Vlaanderen van jaar tot jaar, onder meer dankzij de verbeterde opsporingstechnieken zoals de speekseltest en de speekselanalyse. Vorig jaar werden niet minder dan 9.006 bestuurders onder invloed van drugs betrapt, in 2020 ging het nog om 7.619 overtreders (2).

Wie betrapt wordt, riskeert aanzienlijke sancties: wie positief test voor drugs, krijgt meteen een rijverbod van minstens 12 uur en riskeert de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs tot 6,5 maanden. Bij veroordeling door de politierechter kunnen overtreders een geldboete tot 16.000 euro krijgen, een verval van het recht tot sturen tot 5 jaar en immobilisering van het voertuig voor dezelfde periode. Wie betrapt wordt in staat van dronkenschap door het gebruik van lachgas, krijgt eveneens een rijverbod van minstens 12 uur en riskeert dezelfde straffen.

 Bronnen:

(1)      Online panelbevraging bij een steekproef van 611 frequente autobestuurders tussen 18 en 54 jaar in Vlaanderen, uitgevoerd door Ipsos in opdracht van de VSV, in november 2022.

(2)      Verkeersstatistieken Federale Politie, http://www.verkeersstatistieken.federalepolitie.be/verkeersstatistieken…;

Labels