Snelheidsboetes GAS 5

Op 1 februari 2021 trad artikel 29 quater van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer (de wegverkeerswet) in werking.

Hierdoor krijgen steden en gemeenten de mogelijkheid om voor beperkte snelheidsovertredingen een administratieve geldboete te bepalen.

Indien de gemeenteraad hiervoor een bijzondere politieverordening aanneemt, worden deze beperkte snelheidsovertredingen gedepenaliseerd en is het openbaar ministerie niet meer bevoegd om deze strafrechtelijk af te handelen.

De snelheidsovertredingen die de gemeente zelf mag beboeten moeten voldoen aan volgende voorwaarden:

  1. De overtreding vindt plaats op wegen waar 30 km/u of 50 km/u de maximumsnelheid is (ongeacht wie de wegbeheerder is)
  2. De overtreding mag maximaal 20 km/u te veel bedragen (bovenop de technische correctie van 6 km)
  3. De overtreding wordt vastgesteld door een automatisch toestel (bemand, onbemand, mobiel of vast) dat volledig gefinancierd is door de lokale overheid
  4. De overtreding wordt begaan door een meerderjarig persoon of rechtspersoon
  5. Er wordt op hetzelfde moment geen andere overtreding vastgesteld.

Wordt niet aan deze voorwaarden voldaan, dan blijft de vastgestelde overtreding onderworpen aan het strafrecht en blijft het openbaar ministerie bevoegd.

Vanaf 1 september 2022 worden de beperkte snelheidsovertredingen in de gemeenten van de politiezone BoDuKaP gesanctioneerd met een GAS-boete.

Zij werken voor de afhandeling van deze boetes samen met de dienst GAS Rivierenland. Om de dienst te contacteren, kan je gebruik maken van onderstaande webformulieren.

Gelieve voor het indienen van een vraag via het webformulier eerst deze FAQ te raadplegen. De kans is groot dat je daar reeds een antwoord vindt.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie BoDuKaP via het contactformulier of telefonisch via 015 56 51 00.