Hoe werkt het?

In de Algemene Bestuurlijke Politieverordening van jouw gemeente, kortweg ABP, staan duidelijke regels die dienen om de openbare veiligheid, rust en gezondheid te garanderen en openbare overlast (zoals bv. het bevuilen van openbare ruimte, wildplassen, nachtlawaai, …) tegen te gaan. Als je bepaalde regels uit de ABP overtreedt, riskeer je als meerderjarige overtreder een administratieve geldboete. Deze kan oplopen tot een maximumbedrag van 350 euro.

De politie en een beperkt aantal vaststellende ambtenaren stellen de overtredingen vast. Sanctionerende ambtenaren van de interlokale vereniging GASAM leggen de administratieve geldboete op. Als overtreder heb je altijd de mogelijkheid tot verweer en in tweede instantie kan je beroep aantekenen bij de politierechtbank.

Wanneer je een regel overtreden hebt én er een proces-verbaal wordt opgemaakt, zal je per aangetekende brief op de hoogte gebracht worden dat een administratieve procedure opgestart is. Daarbij wordt ook een kopie van het proces-verbaal bezorgd. Vervolgens beschik je over een termijn van vijftien dagen om verweermiddelen in te dienen. Dat kan schriftelijk (per aangetekende brief) en/of mondeling (via een hoorzitting bij de ambtenaar zelf ). Voor een hoorzitting moet je vooraf een afspraak maken met de sanctionerende ambtenaar.

Pas na het indienen van de verweermiddelen of het verstrijken van de termijn van vijftien dagen kan de ambtenaar een beslissing nemen. Hiervan word je per aangetekende brief op de hoogte gebracht. Als een boete wordt opgelegd, zal de brief ook een factuur (met overschrijving) bevatten. Tegen de beslissing van de ambtenaar is hoger beroep mogelijk. Dit beroep wordt aangetekend bij de politierechtbank.

In een aantal gevallen kan een inbreuk ook aanleiding geven tot opruimkosten (bv. bij sluikstorten). Dit kan betekenen dat je als overtreder niet alleen wordt beboet, maar ook een factuur van de stad ontvangt om deze kosten te betalen. Dit gebeurt op basis van een indirecte belasting op het verwijderen van sluikstorten, op het uitvoeren van werken voor of in de plaats van derden en op alarmmeldingen.

Meer informatie

Interlokale vereniging GASAM (GASAM)

Bart Passemiers en Veerle Moernaut

Grote Markt 21

2800 Mechelen

Telefoon: 015 29 83 82 (Bart Passemiers) en 015 29 83 51 (Veerle Moernaut)

E-mail: bart.passemiers@mechelen.be en veerle.moernaut@mechelen.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie BoDuKaP via het contactformulier of telefonisch via 015 56 51 00.