Niet-dringende melding en aangifte

Niet-dringende meldingen of aangiftes vereisen geen onmiddellijke politie-interventie. Je hebt een probleem en hoopt dat de lokale politie je hiermee kan helpen. Neem eerst en vooral een kijkje bij de veelgestelde vragen. Misschien vind je daar alvast de oplossing voor je probleem. Je leest er meer over hoe we feiten behandelen, wat je van ons kan verwachten en welke stappen jij kan ondernemen.

Niet-dringende aangifte

Een niet-dringende aangifte vereist geen onmiddellijke politie-interventie. Je kan op twee manieren manieren aangifte doen:

  • Op het politiekantoor na afspraak
  • Via Police-on-Web: dit kan enkel voor bepaalde feiten zoals fiets- en bromfietsdiefstal, winkeldiefstal, vandalisme en graffiti. Hou er rekening mee dat de lokale politie je misschien toch nog zal contacteren voor meer informatie. Ze vragen eventueel ook om langs te komen in het politiekantoor. Maak je digitale aangifte daarom zo volledig en duidelijk mogelijk.

 

Niet-dringende melding

Niet-dringende meldingen vereisen evenmin onmiddellijke poltie-interventie. Deze meldingen kunnen op een later tijdstip worden behandeld. Afhankelijk van de reden, kan je op drie manieren melding maken van een probleem :

  • Telefonisch tijdens de openingsuren op 03 680 12 70. Kies dan voor optie 2, niet-dringende oproepen
  • Via ons online contactformulier
  • Op kantoor na afspraak

De onthaalmedewerkers en/of inspecteurs bekijken of je probleem een concreet strafbaar feit inhoudt. Strafbare feiten zijn omschreven in het strafwetboek en de politiediensten handelen deze af volgens richtlijnen die ze krijgen van het parket.

  • Als er sprake is van een concreet strafbaar feit, zullen de inspecteurs een proces-verbaal opstellen en doe je effectief aangifte.
  • Als blijkt dat er geen concreet strafbaar feit heeft plaatsgevonden, zullen de onthaalmedewerkers je probleem registreren en indien nodig je doorverwijzen naar bijvoorbeeld de wijkagent, de gemeentediensten, het vredegerecht of een hulpverleningsorganisatie. Ze zullen met andere woorden melding maken van je verhaal. Zo is de lokale politie op de hoogte van je probleem.
  • Hou er rekening mee dat inspecteurs verplicht zijn om een proces-verbaal op te stellen als ze weet hebben van een strafbaar feit, zelfs als je enkel je hart wilde luchten of advies nodig had.

 

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Schoten via het contactformulier of telefonisch via 03 680 12 70.