Twee nieuwe wijkcommissariaten in Sint-Jans-Molenbeek

Op 4 juli 2018 huldigden leden van het politiecollege en de politieraad van de politiezone Brussel-West twee gerenoveerde wijkcommissariaten in: het commissariaat Kanaal, Koolmijnenkaai 30A en het commissariaat Marie-José, De Rooverelaan, 3. Met een netwerk van 5 commissariaten in Sint-Jans-Molenbeek zal de wijkwerking voor een betere dienstverlening zorgen en dichter dan ooit bij de burger staan!

Burgemeester Schepmans knipt het lintje in het bijzijn van de andere leden van het politiecollege

De wijkinspecteur dichter bij de bevolking

In 2017 ging de herstructurering van de afdeling Sint-Jans-Molenbeek van start met als opzet een betere dienstverlening. Er moet meer blauw op straat zijn en de contacten met de wijkbewoners moet aangescherpt worden. Hierdoor kan er sneller ingespeeld worden op eventuele samenlevingsproblemen en ontstaat er een dynamiek van vertrouwen. Om beter in te spelen op de noden van de bevolking werden de openingsuren aangepast in functie van de momenten waarop het het drukst is aan de onthalen van de commissariaten. Twee van de vijf commissariaten zijn permanent en op dezelfde uren geopend. 

Het commissartiaat Kanaal zal plaats bieden aan 42 personeelseden verdeeld over de sectoren Voorplein en Vierwinden. Het commissariaat Marie-José zal met 29 manschappen de sectoren Marie-José en Ninove bemannen.

Om de bevolking beter in te lichten, werd er ook een nieuwe brochure over de wijkpolitie uitgegeven. Deze brochure bevat de namen van de wijkinspecteurs, hun rechtstreekse telefoonnummers en de straten waarvoor zij verantwoordelijk zijn. 

Het is de bedoeling dat de wijkinspecteurs de brochure verspreiden bij de handelaren met wie ze een specifieke band willen scheppen en willen sensibiliseren voor buurtproblemen. Diezelfde folder wordt ook verdeeld wanneer de wijkinspecteur op huisbezoek gaat om een nieuwe inwoner in te schrijven.

Ook buiten de openingsuren blijven de buurtcommissariaten functioneel. De wijkinspecteurs zijn dan niet op het terrein, maar ontvangen de bevolking op afspraak of op uitnodiging.

 

Intelligente camera’s

De politiezone investeerde om en bij de 250.000€ in de renovatie van beide gebouwen. De aansluiting op het glasvezelnetwerk, een flinke hap uit het budget, is de belangrijkste aanpassing. Dankzij deze ingreep wordt de gegevensoverdracht op het computernetwerk versneld. 

In het commissariaat Kanaal is ook de dienst ‘camera’s’ gevestigd die instaat voor de analyse van de camerabeelden van de 146 bewakingscamera’s op het grondgebied van de gemeente Sint-Jans-Molenbeek om zo het verkeer vlotter te laten verlopen. Bepaalde bewakingscamera’s zijn uitgerust met intelligente software, waaronder de detectie van het foutparkeren. Op basis van deze beelden worden gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes) uitgeschreven aan de automobilisten die het verkeer hinderen.

Contacteer jouw wijkcommissariaat

Labels