Is jouw kind correct vastgeklikt?

In maart besteden onze diensten bijzondere aandacht aan de veiligheid van kinderen in voertuigen. Maar hoe maak je een kind correct vast? We zetten de regels nog even op een rijtje voor jou...

visual kinderzitje

Algemene regels in een automobiel voertuig (wagen, minibus, bestelwagen, motorhome...) uitgerust met veiliheidsgordels, vooraan en achteraan

  • kinderen kleiner dan een meter 1,35 m en jonger dan 18 jaar: kinderbeveiligingssysteem (babyzitje tegen de rijrichting, aytostoel, verhoogkussen ...) is verplicht voor kinderen op voorwaarde dat de bestuurder verwant is aan het kind en er voldoende plaats is in het voertuig om een kinderbeveiligingssysteem te plaatsen.
  • kinderen groter dan een 1,35 m en volwassenen: kinderbeveiligingssysteem of de verplichte veiligheidsgordel.

Een beveiligingssysteem aangepast aan elke leeftijd

  • Babyzitje tegen de rijrichting  - groep 0+ (gehomologeerd 0-13 kg)

De plaatsing ten opzichte van de rijrichting, zowel vooraan als achteraan, is van levensbelang. Bij een frontale aanrijding vermindert het zitje de kans op ernstige kwetsuren of overlijden aanzienlijk. De nek van de baby is nog niet voldoende gespierd om zijn hoofd tegen te houden bij een shock. Daarom mag een baby nooit in de rijrichting mee reizen, in tegenstelling tot volwassenen! Let er op ALTIJD de airbag uit te schakelen of plaats het babyzitje op een andere plaats in het voertuig indien dat niet kan.

Laat je baby zo lang mogelijk in het babyzitje mee reizen, tot op de leeftijd van ongeveer 1 jaar, ook al steken de voetjes over de rand van het babyzitje. Schakel over op een volgend model als je baby meer dan 13kg weegt of wanneer zijn hoofd boven de rugleuning van het babyzitje uitsteekt.

  • Kinderstoel met de rijrichting mee - groep 1 (gehomologeerd 9-18 kg)

Laat je kind zo lang mogelijk in dit type stoel mee reizen. Schakel pas over op een verhoogkussen wanneer je kind meer dan 18 kg weegt of wanneer zijn hoofd boven de rugleuning van de autstoel uitsteekt.

  • Verhoogkussen - groepen 2-3 (gehomologeerd 15-36 kg)

Wanneer het kind 1,35 m meet, voorziet de wet de mogelijkheid om het alleen met de veiligheidsgordel vast te maken. Maar, indien het kind minder dan 36 kg weegt en nog comfortabel kan mee reizen op een verhoogkussen, dan is het aan te raden om dit zo lang mogelijk te doen.

Mogen kinderen vooraan zitten?

Kinderen mogen inderdaad vooraan zitten, op voorwaarde dat ze vastgemaakt worden zoals voorzien in de wet.

Slecht een beperking: een kind mag nooit met de rug naar de rijrichting mee reizen indien het voertuig is uitgerust met een airbag, tenzij deze uitgeschakeld kan worden.

Aan welke homologatienormen moet een autostoel voldoen?

Sinds 10 mei 2008, moeten alle kinderbeveiligingssytemen voldoen aan de Europese normen R44/03 of R44/04. Autostoelen die niet aan deze normen voldoen, mogen niet meer gebruikt worden.

En de boete?

Het niet dragen van de veiligheidsgordel kost u 116 euro. En, 174 euro indien een kind in een niet aangepast beveiligingssysteem mee reist of indien de gordel bewust slecht werd vastgemaakt.

Meer info?

Op de website van VIAS vind je uitgebreide info, instructievideo's en brochures over hoe je een kind correct vervoert in een voertuig.

Labels