Wat is het verschil tussen een gestopt, geïmmobiliseerd, stilstaand of geparkeerd voertuig?

We overlopen even deze basisdefinities.

Gestopt voertuig

Dat is het geval als je met je voertuig moet stoppen voor een rood verkeerslicht, in de file of om voorrang te geven aan een andere bestuurder.

Je voertuig neemt in feite nog altijd deel aan het verkeer, het is slechts tijdelijk gestopt, omdat het verkeer je niet toelaat verder te rijden.



Geïmmobiliseerd voertuig

Wanneer je voertuig niet meer kan deelnemen aan het verkeer bv. omwille van een panne, een ongeval of de bevel van een bevoegd persoon.

Het feit dat je voertuig niet meer deelneemt aan het verkeer, is onafhankelijk van je wil.



Stilstaand voertuig

Als je met je voertuig stopt gedurende de tijd die strikt nodig is om personen te laten in- of uitstappen of om zaken te laden of te lossen, dan staat je voertuig stil.

Het neemt niet meer deel aan het verkeer, maar dat is in dit geval het gevolg van je eigen beslissing.

De definitie van Art. 2.22 van de wegcode: "Stilstaand voertuig" : een voertuig dat niet langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken.

Geparkeerd voertuig

Als je je voertuig langer dan de tijd, die nodig is om personen te laten in- of uitstappen of om zaken te laden of te lossen, immobiliseert, dan staat je voertuig geparkeerd.

Je heeft dus beslist om niet meer te rijden. Of je nu al dan niet achter het stuur blijft zitten of de motor al of niet laat draaien, speelt geen enkele rol.

Artikel 2.23 van de wegcode bepaalt: "Geparkeerd voertuig" : een voertuig dat langer stilstaat dan nodig is voor het in- of uitstappen van personen of voor het laden of lossen van zaken. Tanken of de batterij van een elektrisch of hybride elektrisch voertuig opladen wordt beschouwd als parkeren.

Houd ook rekening met:

Ter herinnering: artikel 8.6 van de wegcode bepaalt: De bestuurders mogen daarenboven de motor niet laten draaien in vrijloopstand, behalve ingeval van noodzaak.

In Wallonië is het sinds 1 maart 2019 een milieuovertreding om de motor te laten draaien wanneer deze stilstaat of geparkeerd staat. Artikel 15 van hoofdstuk III van het decreet van 17 januari 2019 betreffende de bestrijding van luchtverontreiniging door het voertuigverkeer: Wanneer een voertuig stilstaat op een plaats waar het niet verboden is om te stoppen of een voertuig te parkeren overeenkomstig artikel 24 van de wegcode, moet de bestuurder de motor van het voertuig onmiddellijk uitschakelen (bepaalde voertuigen mogen hiervan afwijken).

In tegenstelling tot hetgeen sommige bestuurders denken, ligt het verschil tussen stilstaan en parkeren niet in de duur maar in de bedoeling van het stilstaan. Zolang de bestuurder zijn voertuig effectief laadt of lost wordt dit als stilstaan beschouwd. Een verhuiswagen kan dus een uur of langer stilstaan om de meubels en huisraad te laden en te lossen.

Bron: Secunews.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Gent via het contactformulier of telefonisch via 09 266 61 11.